05. Vliegtuigcrashes
Volgens de Verliesregisters 1939 – 1945 van het Ministerie van Defensie hebben onder andere de volgende vliegtuigcrashes plaatsgevonden:
Op 5 juli 1941 crashte een Hampden I van het 106e Squadron nabij de Strabrechtse Dijk. De piloot was sergeant Norman Edward Bowering, die samen met zijn bemanning omkwam in de vuurzee die na de crash ontstond.
Op 8 juli 1941 staat voor Heeze (Strabrechtse Heide) een crash genoteerd van een Wellington IC van het 99e Squadron. De piloot was luitenant E.A. Masters, die samen met zijn complete bemanning krijgsgevangen werd genomen.

Op 27 december 1941 staat voor het gebied Heeze – Someren de crash genoteerd van een Wellington IC van het 57e Squadron. De piloot, Thomas Purdy, en vier andere bemanningsleden liggen begraven op de oorlogsbegraafplaats in Woensel.
Op 27 april 1944 is een Messerschmitt Bf 110G-4 neergestort. De piloot, Oberfeldwebel Rudolf Frank, kwam hierbij om.
Op 25 december 1944 stortte een Typhoon IB van het 440e Squadron neer. De piloot was Harry J. Hardy, die het vliegtuig kon verlaten.
Volgens het Ministerie van Defensie crashte op 10 oktober 1943 rond 16.00 uur in Leende een Duitse Messerschmitt BF 109 van de 12e Staffel van het Jagdgeschwader 26. Het toestel werd verwoest.
Op 23 september 1944 maakte een Short Stirling IV rond 18.00 uur een mislukte noodlanding bij het kruispunt Leende - Valkenswaard. De piloot was Flight Officer W.A. Sparks. Hij was door de Flak (Duits afweergeschut) aangeschoten boven Arnhem. De noodlanding mislukte in feite. Bij de crash vielen geen doden.

Op 31 augustus 1943 crashte een Lancaster van het 207e Squadron tegenover de Hoef aan de Pan. De bommenwerper was op weg voor een bombardement op Mönchengladbach. Slechts één bemanningslid, Herbert Scott, wist het toestel tijdig te verlaten. De anderen kwamen om het leven. Op één na liggen zij begraven op de begraafplaats “De Oude Toren” in Eindhoven. Het resterende bemanningslid is begraven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek.
Op 27 januari 1943 werd een Avro Lancaster I van het 97e Squadron op weg naar Düsseldorf boven Maarheeze door Duits luchtdoelgeschut (Flak) geraakt. Het vliegtuig crashte ter hoogte van de hoeve Cijnsgoed 9. Vijf van de zeven bemanningsleden wisten het toestel te verlaten en raakten in gevangenschap. Twee bemanningsleden, Robert William Rea en Ralph Muskett, kwamen om het leven en werden op de oorlogsbegraafplaats in Woensel begraven.
Na de bevrijding stortte op 5 januari 1945 nog een Mosquito van het 169e Squadron neer in de boomgaard van het pand Stoeiing 3. Beide piloten kwamen om het leven en liggen op het oorlogskerkhof in Sterksel begraven.