Als je eigenaar bent van een monumentaal pand in de gemeente Heeze-Leende is besparen op de energiekosten heel goed mogelijk. Energiebesparende maatregelen in een monumentaal pand vragen wel om maatwerk.

Duurzaamheidsadvies

Het is bewezen dat je wooncomfort kan worden verhoogd met behoud van de monumentale elementen. Als eigenaar van een monumentale pand kun je een duurzaamheidsadvies speciaal voor dit bijzondere bouwwerk laten uitvoeren door een duurzame monumenten (DuMo) adviseur. Je kunt via het Restauratiefonds een deel van de kosten van zo’n advies vergoed krijgen.

De voordelen van het duurzaamheidsadvies

  • Tegemoetkoming in de kosten.
  • Een rapport met duidelijke maatregelen, waarmee u op het energieverbruik en energiekosten gaat besparen.
  • Zorgvuldige afweging tussen historische waarden, wooncomfort en energiebesparende maatregelen.
  • Inzicht in de te nemen maatregelen voor uw situatie: bijvoorbeeld isolatiemogelijkheden, installatie voor warmteterugwinning, zonnepanelen.
  • Inzicht in de mogelijkheden (wat kan wel/niet) en wat is (naar verwachting) vergunningplichtig.

Monumentensubsidie

Voor onderhoud of restauratie van uw monument kunt u subsidie aanvragen. Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan kunt u subsidie of een financiële tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente. Belangrijk is het onderscheid tussen restauratie en onderhoud. Hiervoor kunt u informatie inwinnen bij de gemeente. 

Meer informatie over monumentensubsidie

Meer informatie

Meer informatie over het advies en het verduurzamen van monumenten vindt u bij het Restauratiefonds. Verdere inspiratie voor het verduurzamen van monumenten en historische panden kunt u opdoen via de Groene Menukaart. Uitgebreidere technische informatie vindt u via Verduurzamingsrichtlijnen voor monumenten.

Beschermde dorpsgezichten

De bescherming van dorpsgezichten is geregeld in de omgevingsvisie, het omgevingsplan met daarin opgenomen de welstandsnota. Voor wijzigingen binnen het beschermd dorpsgezicht (ook aan panden) gelden andere regels, er is namelijk altijd een vergunning nodig. Dit geldt zowel voor monumenten als niet-monumenten.

Vergunning archeologisch monument

Een archeologisch monument is een terrein dat deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed, omdat op of in de bodem resten, voorwerpen of andere historische sporen bewaard zijn gebleven. Bekijk locaties van archeologische monumenten op de interactieve erfgoedkaart. U vraagt de vergunning voor een archeologisch monument aan bij de gemeente. Voor meer informatie voor het uitvoeren van een archeologisch onderzoek bekijk de richtlijnen archeologisch onderzoek.