Brandweer stopt met sleutelkluizen en sleutelbuizen

De brandweer maakt op dit moment gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen, om zo snel mogelijk een gebouw in te kunnen. Een sleutelkluis is een kluis met hierin de toegangssleutel en is gevestigd aan de buitenkant van een gebouw. De sleutelkluis kan met een hoofdsleutel, die in bezit is van de brandweer, geopend worden.

Steeds vaker doet de situatie zich voor dat de brandweer uitrukt voor een calamiteit buiten de eigen gemeentegrens. We hebben dus veel verschillende sleutels voor meerdere regio’s in ons bezit. Niet alle blusvoertuigen beschikken over alle sleutels. Daarbij komt dat in veel gevallen momenteel alleen de brandweer toegang heeft tot de sleutelkluizen. Hierdoor kunnen gebouweigenaren en -gebruikers het beheer en onderhoud niet zelfstandig uitvoeren.

Nieuw toetredingssysteem

Brandweer Nederland heeft geadviseerd om de verantwoordelijkheid voor ’toetreding tot gebouwen en terreinen’ bij de eigenaar en/of gebruiker terug te leggen. Ook is besloten te stoppen met de bestaande toetredingssystemen.

Tot wanneer blijft de brandweer het sleutelbuissysteem nog gebruiken?

  • De sleutelbuizen bij panden zonder verplichte doormelding naar Meldkamer Oost-Brabant worden gebruikt tot 1 januari 2026.
  • De sleutelbuizen bij panden met een verplichte doormelding naar Meldkamer Oost-Brabant worden gebruikt tot 1 januari 2027. Eigenaren van deze panden krijgen 2 jaar de tijd om over te stappen naar een andere oplossing om de brandweer toegang te geven.

Gebouwen met kwetsbare groepen (denk aan zorginstellingen, kinderdagverblijven en hotels) en specifieke risico’s dienen over een doormelding naar de Meldkamer Oost-Brabant te beschikken. In dit geval moet de eigenaar de brandweer binnen kunnen laten. De eigenaar/gebruiker van een object is daarvoor verantwoordelijk (Besluit bouwwerken leefomgeving, art. 4.226). Er zijn verschillende veilige toetredingssystemen die dat kunnen regelen, ook bij loze meldingen. 

Voor meer informatie ga naar www.brandweer.nl/.