Een goede manier om te zorgen voor minder afval is om minder producten te kopen en gebruiken, oftewel 'consuminderen’. Wanneer u minder spullen koopt, hoeven er ook minder spullen en grondstoffen te worden hergebruikt. U kunt zelf dingen maken, ruilen met anderen of huren. We zetten 7 slimme tips op een rij:

  1. Plak de Nee-Nee of Nee-Ja sticker op jouw brievenbus: Zo krijgt u geen reclamefolders meer in de bus, dat scheelt ruim 1000 folders per jaar! De folders kunt u altijd nog online bekijken, hier zijn ook speciale apps voor. 
  2. Eigen waterfles: Neem uw eigen waterfles mee, in plaats van plastic flesjes te kopen. Zo bespaart u geld, voorkomt u verpakkingen en water is nog gezond ook!
  3. Maak een boodschappenlijstje: Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Met slim kopen voorkomt u dat u spullen koopt die u nog in huis hebt en dus niet nodig hebt.
  4. Delen en lenen: Veel spullen hebt u maar een paar keer per jaar nodig, zoals een bladblazer, ladder of kruiwagen. Deel uw eigen spullen met anderen en kijk of u spullen kunt lenen van vrienden of buurtgenoten of via een deel- en ruil platform online.
  5. Eigen spullen meenemen: Neem uw eigen tasje, beker of bakje mee.
  6. Kies verpakkingen waar veel in zit: Sommige producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals pasta, rijst of zout kunt u in grote verpakkingen kopen. Niet alleen verbruikt u zo minder verpakking, ook zijn grootverpakkingen meestal voordeliger.
  7. Wasbare luiers: Wasbare luiers zijn hippe, moderne luiers van zacht materiaal met een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk in gebruik en comfortabel voor uw kind. U bespaart hiermee zo’n 25 kilo luierafval per maand en op de lange termijn zijn ze ook beter voor de portemonnee.
     Repareren
  8. Door spullen te repareren in plaats van weg te gooien en nieuw te kopen worden enorm veel grondstoffen bespaard. Wellicht is het voorwerp eenvoudig te repareren door een video met uitleg op internet te bekijken. Of heeft u handige vrienden, familie of buren die hierbij kunnen helpen. Lukt dit niet? Kijk dan eens of er een Repair café in de buurt zit of breng het naar de kringloopwinkel waar ze het mogelijk nog kunnen repareren.
  9. Helaas zijn nog veel producten die we gebruiken zo gemaakt, dat ze bijna niet te repareren zijn. Er wordt aan wetgeving gewerkt voor het recht op reparatie. Zodat u gemakkelijker en goedkoper technisch herstelbare producten (zoals stofzuigers, smartphones en wasmachines) kunt laten repareren wanneer hier geen garantie meer op zit. Of wanneer het product door slijtage kapot is.