Een mini tuintje op je balkon?
Wie het hele jaar van een groen balkon wil genieten, kan zorgen dat er elk seizoen wat te beleven valt. Om te voorkomen dat je balkon in het seizoen van aanschaf mooi is en er daarna niets te beleven valt, is het slim om elk seizoen wat planten erbij te zetten.
We gaan langzaam naar de lente toe, een mooie tijd om bijvoorbeeld klimplanten in een grote bak zetten met een stuk tuingaas waar kamperfoelie, passiebloem, winterjasmijn, klimop of klimroos in kunnen klimmen. Leuk voor jonge kinderen zijn eetbare planten, zoals geurige keukenkruiden of aardbeien. Wie vaste planten op zijn balkon heeft - die leven langer dan 2 jaar - kan de uitgebloeide bloemen en oude stengels pas in het voorjaar afknippen. Die gebruiken bijen en vlinders namelijk om in te overwinteren.
Keukenkruiden
Als het zomer wordt is het balkon een prima plek om zelf keukenkruiden te kweken. Veel kruiden houden van een zonnige warme standplaats; bieslook, dragon, oregano, rozemarijn, salie en tijm doen het goed in potten, omdat ze wat droogte verdragen. Soorten als munt of basilicum kunnen minder goed tegen uitdrogen. Zet ze samen in een grote bak en hou in de gaten wanneer ze water nodig hebben.
Wie op zijn balkon wil genieten van vlinders, kan ze lokken met nectarplanten. Bijvoorbeeld een vlinderstruik, kattenkruid en vetkruid. Bij het zomerzonnetje en lekkere temperaturen wil je voorkomen dat de planten uitdrogen. In de zon, op de wind en met de weerkaatste warmte van balkon en gevel drogen ze snel uit. Verpot ze na aankoop in grotere potten of zet ze met meerdere planten bij elkaar in een grote bak. Dan zijn ze makkelijker te verzorgen. Lichtgekleurde overpotten worden minder heet in de zon dan donkere.
Meer informatie
Ontdek hier meer informatie over een groen balkon in elk seizoen.
Zie ook onze plantenlijst met 10 plantentips op hoogte.
Wie een minituin op het balkon wil maken, vindt hier een mooie handleiding.