Een verbonden samenleving
Alles wat u hier leest is nog een eerste aanzet tot een omgevingsvisie en wordt aangepast op basis van de enquêteresultaten en gesprekken met verschillende maatschappelijke organisaties en andere overheden. Kijk hier voor de verdere planning.
Met het thema en de verhaallijn ‘Een verbonden samenleving’ zetten we in op een gemeente waar het prettig wonen, werken en recreëren is.
Oog voor mensen
De omgevingsvisie gaat allereerst over de leefomgeving, maar als gemeente willen we een sterke verbinding maken tussen die omgeving en de mensen die erin wonen, werken en recreëren. We willen een prettige (woon- en werk)gemeente zijn voor alle leeftijden. We zien dat de gemiddelde leeftijd van onze inwoners toeneemt en de huishoudenssamenstelling veranderd. Daarom moet het woningaanbod, de voorzieningen en de openbare ruimte passen bij die ontwikkeling.
Daarnaast hebben we aandacht voor het bevorderen van een positieve gezondheid. Met positieve gezondheid bedoelen we veel meer dan het ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook over fysiek, emotioneel en sociaal welbevinden. Een gezonde leefomgeving draagt hieraan bij omdat mensen er zich prettig voelen, sneller gezonde keuzes maken, en de negatieve invloed op gezondheid zo klein mogelijk is. De grote saamhorigheid en groene leefomgeving zijn belangrijke aspecten hierin. Daarom zetten we samen met ons verenigingsleven en de inwoners in op sociale activiteiten en initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en beweegvriendelijke buurt. Hiermee proberen we eenzaamheid en hulpbehoevendheid zoveel mogelijk te voorkomen.
Weerbare kernen
Naast een veranderende bevolking, moeten we ook aan de slag met klimaat- en energieopgaven. Met de juiste ontwikkelingen willen we onze kernen klaar voor de toekomst maken. De manier waarop we dat doen verschilt per kern, passend bij de lokale situatie.
We sturen op de ontwikkeling van woningen voor starters (koop en huur), levensloopbestendige woningen voor ouderen en passende woonvormen voor mensen met een zorgvraag en arbeidsmigranten. Daarbij hebben we aandacht voor huishoudens die willen doorstromen of mensen van buiten de gemeente die hier willen komen wonen. Bestaande en nieuwe woningen moeten daarnaast klaar zijn voor een energieneutrale toekomst. Als gemeente zijn we bezig met de Transitievisie Warmte. Daarin onderzoeken we hoe en wanneer woningen op een goede manier over kunnen gaan op duurzame warmte, in plaats van aardgas. Daarnaast stimuleren we inwoners om energiebesparende maatregelen te nemen in hun woning en om kleinschalig zelf energie op te wekken. Denk aan de verbetering van de woningisolatie en zonnepanelen op het dak. Met de woningcorporatie maken we hierover afspraken. Nieuwe woningbouwontwikkelingen moeten minimaal energiearm zijn en bij voorkeur wordt ingezet op circulair materiaalgebruik en het verbeteren van lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Lees meer over duurzaamheidsbeleid van de gemeente.
Woningbouw
Met de woningbouwlocaties De Bulders in Heeze en Kloostervelden in Sterksel is er genoeg ruimte om aan de woningvraag tot 2030 te voldoen. In de kernen is er plek voor transformatie van leegstaande panden naar woningen en eventueel ook voor inbreiding en/of herstructurering. Dit moet dan wel passen bij het karakter van de kern, bijdragen aan de woonvraag en lokale groen- en waterstructuren niet verslechteren. Op korte termijn is er geen uitbreidingsruimte voor woningbouw buiten de kernen. We houden wel rekening met provinciale reserveringen indien de vraag in de toekomst toch snel toeneemt. In onze gemeente gaat het dan om een uitbreidingslocatie bij de dorpskern van Leende.
Naast een goed en duurzaam woningaanbod is een passend voorzieningenniveau ook van belang voor weerbare kernen. In alle vier de kernen zetten we in op het behoud van het huidige aanbod aan winkels voor dagelijkse boodschappen en overige voorzieningen zoals (sport)verenigingen, onderwijs en zorgvoorzieningen. Daarnaast vinden we ruimte voor ontmoeting erg belangrijk. Overige voorzieningen zoals winkels met niet-dagelijks aanbod concentreren we in het centrum van Heeze.
Gezonde en veilige leefomgeving
Wij willen een gemeente zijn waar het gezond en veilig wonen is. We onderzoeken kansen om (milieu)hinder van verkeer, bedrijvigheid en landbouw te beperken. Hiervoor monitoren we de gezondheidseffecten zodat we ook maatregelen kunnen nemen. In het omgevingsplan (= de vervanger van bestemmingsplannen) gaan we werken aan duidelijke milieunormen voor onder andere geluid en luchtkwaliteit. Daarnaast hebben we oog voor de sociale veiligheid en het risico van ondermijnende activiteiten. We zetten in op het vergroten van de meldingsbereidheid en weerbaarheid van onze inwoners en ondernemers.
Tot slot richten we de leefomgeving van onze gemeente zo in dat we de gevolgen van klimaatverandering (zoals hitte, extreme buien en droogte) goed op kunnen vangen. Op basis van de resultaten van onderzoek naar de knelpunten maken we per deelgebied een afweging voor eventuele maatregelen.
Meedenken
Van 5 tot 26 April kon u meedenken of de verhaallijn ‘Een verbonden samenleving’, zoals hierboven staat beschreven, volgens u bij Heeze-Leende past.