Extra aandacht voor taalontwikkeling van jonge kinderen tijdens week van Lezen en Schrijven

“Nu weet ik beter wat de juf bedoelt,” “Ik begrijp m'n klasgenoten veel beter," en  "Ik kan makkelijker vrienden maken." Diverse uitspraken van kinderen die de vruchten plukken van verbeterde taalvaardigheden. Deze quotes onderstrepen de impact van taalontwikkeling, een belangrijk thema waaraan we als gemeente veel aandacht schenken.  

Tijdens de week van Lezen en Schrijven (8 tot en met 15 september) is er door heel Nederland extra aandacht voor de aanpak van laaggeletterdheid.  

Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland. Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven, wat hen belemmert in tal van dagelijkse bezigheden. In Heeze-Leende werkt het Taalhuis samen met diverse organisaties om inwoners hierbij te ondersteunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door hulp te bieden bij het leren en verbeteren van de Nederlandse taal.

De aanpak in Heeze-Leende richt zich echter niet alleen op volwassen laaggeletterden. Een speciale werkgroep van professionals uit het onderwijs, bibliotheek, welzijn, zorg en gemeente heeft het initiatief genomen om ook aandacht te vragen voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Deze werkgroep, genaamd 'Taal en Gezin', richt zich zowel op ouders als op de kinderen zelf, met als doel laaggeletterdheid te voorkomen.

Laaggeletterdheid voorkomen

In de eerste 1000 dagen van een kind wordt de basis gelegd voor de latere taalvaardigheid. Deze ontwikkeling gaat niet vanzelf en moet gestimuleerd worden door de mensen in de omgeving van het kind, met ouders als belangrijkste rolmodellen. Helaas weten veel ouders, zowel Nederlandstalige als meertalige, niet altijd hoe ze de taalontwikkeling van hun kinderen kunnen bevorderen. Hierdoor kunnen kinderen al met een taalachterstand aan de basisschool beginnen, wat moeilijk in te halen is en zelfs kan verergeren. Veel tieners verlaten daardoor het onderwijs met onvoldoende taalvaardigheden, en als zij later zelf kinderen krijgen, is de kans groot dat deze problemen worden doorgegeven.

Initiatieven tijdens de week van Lezen en Schrijven

Ouders van jonge kinderen in gemeente Heeze-Leende kunnen altijd terecht in de bibliotheek voor gratis abonnementen en voorleesmaterialen in Nederlands, maar ook in andere talen. De bibliotheek organiseert regelmatig voorleesactiviteiten (www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten) op de verschillende locaties. Tijdens de week van Lezen en Schrijven worden er op consultatiebureaus speciale zoekboekjes in tien talen uitgereikt aan ouders van jonge kinderen. Daarnaast staan vrijwillige Taalmaatjes klaar om te helpen met voorlezen, praten en liedjes zingen. 

Een enthousiast Taalmaatje

Een vrijwilliger deelt haar ervaring als Taalmaatje binnen een gezin: "Voorlezen is heel leuk om te doen. Dolfje Weerwolfje is de favoriete serie van de jongen aan wie ik voorlees. Regelmatig doen we ook nog een taalspelletje, het is geweldig om te zien hoe fanatiek hij is. Zijn taalbegrip en woordenschat nemen zichtbaar toe. Ik ben dan ook ontzettend blij met het compliment van de leerkracht dat het ook op school tot uiting komt. Ik praat elke week met zijn moeder over allerlei onderwerpen, zonder lesboek. Het lijkt wel kletsen, heel gezellig. Zo proberen we samen haar Nederlands te verbeteren. Het is zo belangrijk om je goed te kunnen uitdrukken. Ik vind het fijn om op deze manier een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van dit jonge kind, en eigenlijk aan het hele gezin."

In gemeente Heeze-Leende zetten we ons samen in voor een toekomst waarin elk kind de kans krijgt om zich volledig te ontwikkelen. Want taal is de sleutel tot verbinding en succes.  

Meer informatie 

Bekijk de diverse activiteiten op bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten
Heb je interesse om Taalmaatje te worden? Ga dan naar de website van Cordaad. (Dienst : Taal in Heeze-Leende | Cordaad Welzijn)  
En voor meer informatie over het Taalhuis verwijzen we je door naar: bibliotheekdommeldal.nl/taalhuis