Gemeenten in Zuidoost-Brabant maken werk van biobased bouwen en telen

Op 11 december 2024 ondertekenden 19 gemeenten in Zuidoost-Brabant, waaronder de gemeente Heeze-Leende, het convenant ‘Biobased bouwen en telen in de Metropoolregio Eindhoven’. Hierin spreken we af om het gebruik van biobased bouwmaterialen en het telen van de gewassen hiervoor in onze regio te stimuleren.

Biobased materialen zoals vezelhennep en miscanthus dragen bij aan de overgang naar duurzame en milieuvriendelijke landbouw met aandacht voor onder andere water- en bodemkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast hebben biobased bouwmaterialen de potentie om op grote schaal bij te dragen aan de klimaatdoelen en circulaire ambities. Zo werken de gemeenten samen aan een toekomstbestendige regio.

Joep van de Ven, regionaal bestuurlijk trekker van het thema Biobased bouwen en wethouder gemeente Oirschot: “Wat zou er mooier zijn dan dat de woningen die we in de regio bouwen ook letterlijk in de regio groeien? Binnen de Metropoolregio Eindhoven biedt de transitie van de landbouw en de forse woningbouwopgave als gevolg van de schaalsprong Brainport hier een unieke kans voor. De teelt van gewassen voor biobased bouwmaterialen in de bouw vormt een alternatief verdienmodel voor boeren die duurzamer willen produceren. Tegelijkertijd draagt de toepassing van deze zogenaamde vezelteelt in de bouw bij aan het versnellen van de omslag naar duurzaam bouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Sommige vormen van biobased bouwen slaan zelf CO2 op. Een win win situatie dus.”

Convenant met afspraken

Om de opschaling van de biobased keten in de regio te versnellen, leggen 19 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven een aantal ambities en afspraken met elkaar vast. Ook de provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas en Waterschap de Dommel steunen de gemeenten in de uitwerking van dit convenant. Hiermee zetten we samen verdere stappen om biobased bouwen en telen verder op de kaart te krijgen. 

Samen aan de slag!

In het convenant staan afspraken over stimulering van de vraag, faciliteren van het aanbod, kennisdeling en samenwerking en regelgeving en certificering. Deze afspraken zijn onder meer een verdere uitwerking van de afspraken in de regionale Woondeal Zuidoost-Brabant. Met de afspraken uit het convenant kunnen de gemeenten individueel maar ook samen als regio aan de slag om biobased bouwen en telen te stimuleren. Door bijvoorbeeld de vraag naar biobased materialen te vergroten en te verankeren in gemeentelijk woonbeleid, wordt het produceren van deze teelten steeds interessanter. Voldoende vraag naar biobased bouwmaterialen en een min of meer gegarandeerde afzet van producten is nodig om boeren de stap naar biobased telen ook vanuit een bedrijfseconomisch perspectief te laten maken. 

Regio draagt bij aan landelijke doelen 

Het stimuleren van biobased bouwen telen past binnen een grotere beweging. De landelijke ambitie is om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren.  En ook hebben bijvoorbeeld de woningbouwcorporaties in de regio onderling al vergaande afspraken gemaakt. Het convenant dat de gemeenten op 11 december ondertekenen past binnen deze beweging. 

Wat is biobased?

Een materiaal mag biobased genoemd worden als de grondstof uit de levende natuur komt die na de oogst binnen 100 jaar terug kan groeien. Er zijn verschillende redenen om biobased materialen te gebruiken. Planten en bomen nemen tijdens het groeiproces aanzienlijke hoeveelheden CO2 op. In de biobased bouw wordt deze CO2 langdurig opgeslagen in het bouwmateriaal. Tevens zijn veel bestaande grondstoffen in de bouw eindig, zoals zand en mergel. Ook kunnen biobased materialen makkelijk gerecycled worden, zijn ze lichter van gewicht dan conventionele bouwmaterialen en zijn er door de prefabricage minder vervoersbewegingen op en rond de bouwplaats nodig.

De bestuurders die het convenant hebben ondertekend staan samen op de foto met het couvenant.