Grensloos Park De Groote Heide Interreg Vlaanderen-Nederland

Grensloos Park De Groote Heide … vindingrijk van nature

Logo Interreg Grensloos Park de Groote Heide

De gemeente Heeze-Leende is partner in het grensoverschrijdende project De Groote Heide. Centraal staat de balans tussen natuur en recreatie binnen dit unieke gebied. Samen met de andere partners wordt hard gewerkt aan de spreiding van bezoekers, het verbeteren van verbindingen en het toevoegen van beleving. Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Interreg IV programma Vlaanderen Nederland met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Positieve impulsen

Van het Belgische Pelt tot aan de groene stadsrand van het Nederlandse Eindhoven ligt een gevarieerd en veelzijdig natuurgrenspark van bijzondere waarde. De unieke biodiversiteit, de verscheidenheid aan kleinere natuurgebieden én de aanwezigheid van vennen en beken maken van De Groote Heide een magische plek. De Groote Heide biedt zowel voor fanatiekelingen als voor meer relaxte types een indrukwekkend aanbod aan routes en recreatiemogelijkheden. Er wordt samenwerking gezocht met lokale organisaties en burgers die graag een bijdrage willen leveren aan onder andere de zoektocht naar vindingrijke verhalen, gastheren en gidsen en het betrekken van die doelgroepen die nu nog niet genieten van het bijzondere natuurpark.

Betrokkenheid en impact voor Heeze-Leende

Mede dankzij de steun van Interreg kunnen we ervoor zorgen dat onze inwoners op een laagdrempelige manier kunnen genieten van de natuur, en tegelijkertijd de toegankelijkheid en verbinding van Natuurgrenspark De Groote Heide verbeteren.

Charme en cultuurhistorie

Met de partners BUAS, Natuurpunt en de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard, Cranendonck, Hamont-Achel en Neerpelt werkt Heeze-Leende grensoverschrijdend samen binnen De Groote Heide om natuurgebieden als de Strabrechtse Heide, het Leenderbos, de Malpie en het Hageven - De Plateaux verder te ontwikkelen en de recreatieve waarde van het gebied op verantwoorde wijze te verhogen. De Groote Heide is de achtertuin van Eindhoven en is daarmee van groot belang voor het leef- en vestigingsklimaat in de Brainportregio. De Groote Heide is qua omvang vergelijkbaar met De Veluwe en ecologisch op Brabantse schaal onderscheidend. Het totale gebied, onder beheer van verschillende gemeenten en partners, brengt charme en cultuurhistorie mee. Doel van het Europese project is het creëren van een grenzeloos en inclusief natuurpark waarin balans tussen natuur en recreatie centraal staat en veel aandacht is voor beleving, erfgoed, toegankelijkheid en verbinding. Waar bijvoorbeeld de komende jaren aan gewerkt wordt: aanpassen route-structuren, ontwikkelen inclusieve beleeftuinen, inrichting natuurpoorten, de infrastructuur qua beleving aanpassen op diverse bezoekers.

Projecten van Heeze-Leende

Gemeente Heeze-Leende is verheugd aan te kondigen dat zij een budget ontvangen vanuit het Interreg-programma om diverse innovatieve en gemeenschapsgerichte projecten te realiseren. Dit maakt ons mede in staat om het prachtige natuurgrenspark De Groote Heide, waar gemeente Heeze-Leende samen met vijf andere gemeenten deel van uitmaakt nóg beter te promoten en te ontwikkelen.

Een van de projecten betreft de aanleg van een vlonderpad deels over de wadi in een park in de nieuwe woonwijk De Bulders. Dit project heeft als doel het creëren van een beleeftuin voor doelgroepen die anders niet gemakkelijk toegang hebben tot natuurgebieden. Het streven is om de natuur naar de mensen toe te brengen, met speciale aandacht voor diegenen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

De beleeftuin zal bestaan uit een wadi, die als natuurlijk wateropvangsysteem fungeert, met een aansluitend park. Een bijzonder kenmerk van deze beleeftuin is een vlonderpad dat gedeeltelijk over de wadi loopt. Dit pad zal rolstoelgebruikers de mogelijkheid bieden om de natuur van dichtbij te ervaren. Daarnaast zal de wadi inzicht geven in de waterhuishouding van het gebied. De nieuwe beleeftuin in De Bulders wordt zo een plek waar iedereen, ongeacht hun mobiliteit, van de natuur kan genieten.

Het andere project richt zich op het verbeteren van fietsverbindingen naar het natuurgebied De Groote Heide. Hoewel het gebied momenteel op diverse plekken te bereiken is, ontbreken er nog enkele cruciale aanrijdroutes. Daarom zullen er drie belangrijke verbindingen worden gerealiseerd / verbeterd om zowel recreatieve routes als aanrijdroutes naar De Groote Heide te optimaliseren.
Wethouder Maaike van Breugel-Smolders is enthousiast over de toekenning van de Interreg-subsidie en de impact die de projecten zullen hebben op de gemeenschap. "Wij zijn enorm blij met deze projecten en de steun van Interreg. Deze initiatieven zullen ervoor zorgen dat onze inwoners op een laagdrempelige manier kunnen genieten van de natuur, en tegelijkertijd de toegankelijkheid en verbinding met Natuurgrenspark De Groote Heide verbeteren," aldus de wethouder.

De gemeente Heeze-Leende kijkt ernaar uit om deze projecten te realiseren en daarmee bij te dragen aan een groenere en inclusievere omgeving voor al haar inwoners!