Hemelwatertappunten in Heeze-Leende voor duurzaam waterbeheer
In reactie op het veranderende klimaat, dat zorgt voor meer weersextremen zoals hevige buien, langdurige natte en- droogteperiodes, heeft de gemeente Heeze-Leende besloten om hemelwatertappunten te realiseren. Deze tappunten maken het mogelijk om regenwater uit het regenwaterriool op te pompen en effectief te gebruiken voor verschillende doeleinden.
Onze gemeente heeft meerdere regenwaterstelsels, waarvan sommige 'verdronken' zijn. Dit betekent dat regenwater in het stelsel blijft staan alvorens het overloopt naar het oppervlaktewater. Deze ondergrondse regentonnen vormen een waardevolle bron van water die we kunnen benutten voor:
- het beregenen en watergeven van beplantingen tijdens droge periodes
- reinigingswerkzaamheden aan de riolering
- gebruik als bluswater door de brandweer
De hemelwatertappunten hebben een aantal voordelen. Zo hoeft minder grondwater te worden onttrokken aan de bodem en door de geografische verdeling van de tappunten hoeft er minder ver te worden gereden. Daarnaast is de waterkwaliteit (zachter water) van dit regenwater beter. Door het onttrekken van regenwater uit het verdronken stelsel wordt de waterbergingscapaciteit in het systeem vergroot.
Locaties van de hemelwatertappunten
De nieuwe tappunten zijn gesitueerd op vier plekken:
- Dokter Ruttenpark, Kloostervelden Sterksel
- De Boelakkers, industrieterrein de Poortmannen
- Gemeentewerf Heeze
- Oostrikkerdijk Leende
Het tappunt op Kloostervelden is in samenwerking met Kempenhaeghe tot stand gekomen. De tappunten zijn met een financiële bijdrage (middels de stimuleringsregeling gemeentelijke klimaatagenda) van Waterschap De Dommel gerealiseerd. Met de watertappunten zet Kempenhaeghe en de gemeente een belangrijke stap richting duurzaam circulair waterbeheer.
Zelf water hergebruiken?
Als je zelf aan de slag wil om regenwater af te koppelen, kun je een gratis (tuin)tafelgesprek aanvragen met onze afkoppelcoach Lanny Olie van NLGaat.nu. Zij geeft je graag advies over het afkoppelen van hemelwater. Heb je geen advies nodig?
Bekijk dan het instructiefilmpje op de pagina Sluit aan en koppel af.