Innovatieve energieoplossing op Landgoed Mariahoeve: Energie uit zon en waterstof

Sinds begin juni biedt Landgoed Mariahoeve in Leende onderdak aan 150 Oekraïense vluchtelingen in 30 woonunits. Naast de humanitaire inspanningen heeft de locatie ook een belangrijke stap gezet richting een duurzame energievoorziening. Alle woonunits verbruiken uitsluitend elektriciteit die ter plaatse wordt opgewekt. Er wordt gebruikgemaakt van een innovatieve combinatie van batterijopslag, zonnepanelen en een waterstof-aggregaat om in de energiebehoefte van de bewoners te voorzien. Een waterstof-aggregaat is een duurzaam en uitstootvrij alternatief voor traditionele dieselaggregaten.  

Batterijopslag

Door middel van zonnepanelen op de woonunits wordt elektriciteit opgewekt die wordt opgeslagen in een groot aantal batterijen. Alles wat overtollig is, wordt teruggeleverd aan het net. De batterijopslag heeft een vermogen dat groot genoeg is om de minder zonnige dagen te kunnen overbruggen.

Energie in de winter

Voor de echt donkere dagen in de winter is de opwekking van enkel zonne-energie niet voldoende om in de energiebehoefte te voorzien. Daarvoor wordt de waterstofcel ingezet! Deze zorgt ervoor dat naast de (geringe) zonne-energie de batterijopslag wordt aangevuld met elektriciteit, gegenereerd vanuit waterstof dat in grote cilinders veilig is opgeslagen. Dit zorgt voor een betrouwbare energievoorziening die de donkere wintermaanden overbrugt.

De innovatieve energieoplossing op Landgoed Mariahoeve is gerealiseerd door het team van De Leeuw Bouw en Techniek B.V., dat streeft naar een groene benadering in al hun projecten om energie-efficiëntie te verbeteren en afval te verminderen.