Koers voor de grootschalige natuurgebieden en beekdalen

Alles wat u hier leest is nog een eerste aanzet tot een omgevingsvisie en wordt aangepast op basis van de enquêteresultaten en gesprekken met

verschillende maatschappelijke organisaties en andere overheden. Kijk hier voor de verdere planning.

Een verbonden samenleving

De ambities die samenhangen met een ‘verbonden samenleving’ hebben minder invloed op de natuurgebieden en beekdalen in onze gemeente. De factoren ‘oog voor mensen’ en ‘weerbare kernen’ staan dan ook laag in het afwegingskader. De natuurgebieden en beekdalen hebben wel een belangrijke rol voor een ‘gezonde en veilige leefomgeving’, onder andere door de ruimte voor waterberging in de beekdalen. 

Een verweven landschap

Het beschermen en waar nodig versterken van de natuurwaarden heeft in dit deelgebied de hoogste prioriteit. In de ‘transitie van het landschap’ zetten we allereerst in op natuurontwikkeling (NatuurNetwerk Brabant) als groene buffer rondom de kwetsbare Natura-2000 gebieden. Daarnaast willen we ecologische verbindingen realiseren tussen de verschillende natuurgebieden. De beekdalen spelen hierin als natuurlijke, natte verbinding een belangrijke rol. Zo kan de Groote Aa als verbinding tussen de Groote Heide en Strabrechtse Heide fungeren en ook de Sterkselsche Aa is aangewezen als ecologische verbinding. Natte natuurontwikkeling langs de oevers en het waarborgen van de kwaliteit van het watersysteem zijn daarbij belangrijk. Daarnaast zetten we in de ‘duurzame ontwikkeling’ in op maatregelen om de klimaatbestendigheid van de natuur te verbeteren. Zo gaan we op de Strabrechtse Heide aan de slag met het versterken van de habitattypen en het verbeteren van de waterkwaliteit en worden de beekdalen ingezet voor waterberging.

Met de ‘grote recreatieve waarde’ bieden we wel ruimte aan onze inwoners en recreanten om de natuur en ook de beekdalen te kunnen beleven. De extensieve fiets- en wandelroutes – denk aan zandpaden, vlonderpaden, etc.) bieden hiertoe de mogelijkheid. Deze routes zijn zo bepaald dat de meest kwetsbare natuur wordt beschermd. De huidige routes zullen we ook niet uitbreiden, maar waar nodig wel optimaliseren.

Een gekoppelde regio

Natuurwaarde en waterberging hebben de hoogste prioriteit. Andere functies en ontwikkelingen zijn er niet mogelijk. Daarom staan de factoren ‘diverse werksector’ en ‘goed en modern verbonden’ ook laag in het afwegingskader. Op de ‘relatie met de Brainportregio’ zetten we wel hoog in. Samen met de buurgemeenten willen we doorontwikkelen tot ‘duurzaam leisure-landschap’ voor inwoners en recreanten van de Brainportregio. Hiervoor zetten we onder andere in op het verder ontwikkelen van de faciliteiten bij de Natuurpoorten, zoals voldoende parkeergelegenheid, horecagelegenheden en natuurrijke speelplekken. Bovendien ligt er de mogelijkheid om een nieuwe natuurpoort aan de westkant van onze gemeente te realiseren. 

Meedenken

Van 5 tot 26 April kon u meedenken of de verhaallijn ‘Grootschalige natuurgebieden en beekdalen’, zoals hierboven staat beschreven, volgens u bij Heeze-Leende past.