Koers voor het agrarisch buitengebied

Alles wat u hier leest is nog een eerste aanzet tot een omgevingsvisie en wordt aangepast op basis van de enquêteresultaten en gesprekken met verschillende maatschappelijke organisaties en andere overheden. Kijk hier voor de verdere planning.

Een verbonden samenleving

Landbouw heeft van oudsher de belangrijkste functie in dit gebied en behoudt dat ook in de toekomst. Woningbouwontwikkeling is niet wenselijk in het agrarisch gebied.  We bieden dan ook geen ruimte aan nieuwe woningbouwontwikkelingen en de realisatie van woonvormen in vrijkomende agrarische bebouwing. Woningsplitsing is wel beperkt toegestaan. De factoren ‘oog voor mensen’ en ‘weerbare kernen’ staan om deze reden laag in het afwegingskader. Voor een ‘gezonde en veilige leefomgeving’ zetten we erop in om met de duurzame landbouwtransitie de bestaande geuroverlast te verminderen. Hierin is het echter wel van belang om in de milieuregels voldoende ruimte te blijven bieden voor de boeren. Tot slot is het belangrijk om ondermijnende activiteiten in leegstaande agrarische panden tegen te gaan. Hiervoor is het belangrijk om stoppende boeren voldoende perspectief te bieden en daarnaast om de meldingsbereidheid van mensen en ondernemers te vergroten.

Een verweven landschap

Het agrarisch gebied kenmerkt zich als een open landschap. Met het oog op de ‘transitie van het landschap’ is het belangrijk om de identiteit en kenmerkende structuren, lijnen en elementen te behouden en waar mogelijk te versterken.

Samen met de boeren werken we aan een ‘duurzame ontwikkeling’ van het buitengebied en een toekomstbestendige landbouwsector. We streven ernaar de grootschalige veehouderij te verminderen en duurzame, natuurinclusieve landbouw te stimuleren (conform provinciaal beleid). Een duurzame benadering betekent aandacht voor gesloten kringlopen, verkleinen van gezondheidsrisico’s en belasting op natuur en milieu. Het gebruik van ecologisch verantwoorde gewasbeschermings-middelen en een natuurgerichte grondstoffenhuishouding- en afvoer zijn voorbeelden van stappen die genomen kunnen worden. Daarbij streven we naar een goed economisch perspectief voor boeren en een bedrijfsvoering die bijdraagt aan een circulaire landbouw. Naar verwachting zullen in deze transitie agrarische percelen en panden vrijkomen. Voor leegstaande agrarische bedrijven zoeken we naar functies die passen binnen het landbouwkarakter. De focus ligt hierbij op het bieden van de mogelijkheid aan andere boeren om op duurzame, natuurinclusieve wijze uit te breiden of op het ontwikkelen van nieuwe natuur. Nieuwe functies op het gebied van wonen, recreatie of overige bedrijvigheid zijn niet wenselijk, aangezien dit de hoofdzakelijke landbouwfunctie mogelijk in de weg zit. Daarom staat de factor ‘grote recreatieve waarde’ laag in het afwegingskader.

Een gekoppelde regio

Met het oog op de duurzame ontwikkeling die we in het agrarische gebied stimuleren, bieden we ruimte aan innovatieve proeftuinen. In ‘relatie met de Brainportregio’ zijn er veel kansen om kennis om te zetten naar de praktijk in onze gemeente. Hierbij ligt de focus op innovatie rondom circulaire voedselvoorziening op boerenbedrijven en innovaties rondom klimaatadaptieve maatregelen. Daarnaast staan we ook open voor andere initiatieven. Van belang is dat de huidige landschapsstructuren blijven gewaarborgd en dat het initiatief past bij de identiteit van het agrarische landschap. Maatwerk is hierbij van belang. We stellen in ieder geval dat er geen ruimte is voor nieuwe verkeer aantrekkende functies en bedrijvigheid. Met het oog op ‘goed en modern verbonden’ behouden we de bestaande infrastructuur en breiden we deze niet uit. Ook is er geen ruimte voor bedrijvigheid die buiten de agrarische functie of de innovatieve proeftuinen valt. De factor ‘diverse werksector’ staat dan ook lager in het afwegingskader.

Meedenken

Van 5 tot 26 April kon u meedenken of de verhaallijn ‘Agrarische buitengebied’, zoals hierboven staat beschreven, volgens u bij Heeze-Leende past.