Omgevingsplan

Wat is een omgevingsplan?

In een omgevingsplan staat wat er mogelijk is op elk perceel binnen de gemeente. U kunt het omgevingsplan van de gemeente vinden op Omgevingsloket. In de regels is opgenomen welke bestemming een perceel heeft en welke bebouwings- en gebruiksmogelijkheden hier gelden. Alle inwoners, bedrijven en de gemeente moeten zich aan dit plan houden. Het geeft iedereen rechtszekerheid. Hierdoor is het niet zomaar mogelijk om de bestemming of de regels te wijzigen.

Past uw wens niet binnen de mogelijkheden van het omgevingsplan? Dan kunt u de gemeente vragen het omgevingsplan aan te passen. De gemeente toetst of uw wens voldoet aan gemeentelijk (en provinciaal) beleid en maakt een afweging. Als de gemeente het met u eens is en medewerking verleent, moet er een omgevingsplanprocedure gestart worden.

Soms zijn er mogelijkheden om een ontwikkeling met een vergunning mogelijk te maken. Daarvoor vraagt u een omgevingsvergunning aan voor het 'afwijken van het omgevingsplan'.

Hoe werkt het?

Het omgevingsplan is te vinden in het Omgevingsloket, U gaat hier naar regels op de kaart, waar u kunt zoeken op een adres.

Het kan belangrijk zijn dat u weet welke functie (voorheen bestemming) een gebied heeft. Als u bijvoorbeeld een huis koopt of een bedrijf wil starten, geeft het omgevingsplan antwoord op vragen als:

  • Of er mag worden gebouwd of verbouwd;
  • Of bedrijven zich hier mogen vestigen;
  • Hoe een stuk grond mag worden gebruikt;
  • Of er wegen mogen worden aangelegd.

Zorg dat u vóór de koop beschikt over de juiste informatie. Een boerderij in het buitengebied kunt u bijvoorbeeld niet zonder meer gebruiken als burgerwoning. Het omgevingsplan kan voorschrijven dat de woning een bedrijfswoning is die hoort bij een boerenbedrijf. U kunt daar dan niet gaan wonen, zonder dat u een boerenbedrijf hebt.

Wat moet ik doen?

Als u een idee of bouwplan heeft, kunt u eerst uw idee verkennen. De regiekamer beoordeelt uw verzoek. De regiekamer is een ambtelijk overleg waarin verschillende beleidsterreinen gelijktijdig naar uw plan kijken. Dat levert een integraal advies op. Vaak is een volgende stap dat u een formeel verzoek bij de gemeente indient (en in sommige gevallen een principeverzoek). De gemeente neemt een standpunt in. U heeft dan een eerste indicatie wat de gemeente van uw wens vindt. 

Een positief standpunt betekent dat de gemeente medewerking wil verlenen, mits uw plan haalbaar is. 

De gemeente Heeze-Leende vindt het belangrijk dat u al in een vroeg stadium uw omgeving betrekt bij uw plan. Hoe u dit kunt doen vindt u op de pagina participatie.

Aanvullende informatie

Voor verdere informatie over de procedure en besluitvorming zie: Beleidsnota Adviesrecht en uitgebreide procedure bij bopa gemeente Heeze-Leende 2023.

Wat kost het?

Aan het principeverzoek en het formeel verzoek zijn leges (kosten) verbonden. Daarnaast betaalt u ook leges voor het beoordelen van de door u aangeleverde onderzoeken. Bij een negatief besluit ontvangt u een deel van de leges terug.

Als u bv een woning toevoegt betaalt u ook een bijdrage aan het 'Fonds Ruimtelijke Kwaliteit'. De hoogte van de actuele leges vindt u terug in de legesverordening.

Wat is het verschil met een bestemmingsplan?

Één omgevingsplan

Het omgevingsplan vervangt het geldende bestemmingsplan en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Voor invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 hadden gemeenten hebben gemeenten meerdere bestemmingsplannen voor hun grondgebied. Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente één omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen. Gemeenten krijgen ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Dat is één van de doelen van de Omgevingswet. Daardoor kan het omgevingsplan ruimte bieden aan initiatieven binnen daarin opgestelde kaders.

Bredere reikwijdte

Het omgevingsplan heeft een brede reikwijdte. Dat is het meest opvallende verschil met het bestemmingsplan. Het omgevingsplan kent niet de begrenzing van ‘een goede ruimtelijke ordening’. Het kan namelijk regels bevatten die over heel de fysieke leefomgeving gaan.

Het omgevingsplan beperkt zich dus niet tot planologische aspecten. Het voorziet in een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Daarnaast kan het ook andere regels bevatten over activiteiten. Het gaat dan om activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. De regels in het omgevingsplan zullen vaak lijken op de regels die eerder in gemeentelijke verordeningen stonden. Het gaat dan om de vorm, inhoud en motivering van de regels over de fysieke leefomgeving. Denk aan de regels voor kappen, ligplaatsen en monumenten.

Veel gemeentelijke verordeningen naar het omgevingsplan

De regels in het omgevingsplan zullen vaak lijken op de regels die nu in gemeentelijke verordeningen staan. Het gaat dan om de vorm, inhoud en motivering van de regels over de fysieke leefomgeving. Denk aan de huidige regels voor kappen, ligplaatsen en monumenten. Het omgevingsplan kan zowel verbods- als gebodsbepalingen bevatten. In het domein bouw kunnen meer onderwerpen in een omgevingsplan een plek krijgen.

Actualiseren

De plicht om na 10 jaar te actualiseren vervalt.