Omgevingsplan Breedvennen
Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels met betrekking tot hoe we met onze omgeving omgaan, zoals bouwen, natuur, milieu en water. Deze regels zijn onderdeel van de zogenaamde Omgevingswet.
Het hoofddoel van deze wet is om ervoor te zorgen dat we onze leefomgeving zowel beschermen als benutten, dus zorgen voor een goede balans tussen die twee.
Omgevingsplan
In Heeze-Leende heeft de gemeenteraad al een visie voor de toekomst van onze omgeving opgesteld, genaamd 'Omgevingsvisie Heeze-Leende 2040'. Hierin staan de doelen en ambities voor hoe de omgeving eruit moet zien. Deze visie is het startpunt voor de toekomstige Omgevingsplannen. In het Omgevingsplan worden de doelen uit de Omgevingsvisie namelijk concreet gemaakt. Het maken van het Omgevingsplan is een erg grote en complexe opgave. Gemeenten krijgen tot 2032 de tijd van de overheid om dit te doen.
Omgevingsplan Breedvennen
Vanwege de complexiteit heeft Heeze-Leende besloten om niet meteen voor de hele gemeente zo'n Omgevingsplan te maken, maar te werken met deelgebieden.
We zijn gestart met het Omgevingsplan voor een deelgebied van de Breedvennen in Leende.
Concept wijziging Omgevingsplan
Op basis van de resultaten van de uitgevoerde onderzoeken en ambtelijk overleg met waterschap en provincie is voor het voorgenomen woningbouwplan een concept regeling inclusief verbeelding opgesteld, de zogeheten wijziging van het Omgevingsplan (zie bestanden onderaan deze pagina). In deze regeling is concreet aangegeven waarvoor de gronden mogen worden gebruikt en wat er gebouwd mag worden op de locatie. Hiervoor is zoveel mogelijk aangesloten bij bestaande gemeentelijke regelingen. Aangezien de exacte invulling van het bouwplan nog niet bekend is, is wel getracht nog enige flexibiliteit in de regeling te behouden.
Vervolgprocedure en planning
Een ieder wordt de gelegenheid geboden haar reacties op de concept regeling kenbaar te maken. Dit kan uiterlijk 15 juli2024 via omgevingsplan@heeze-leende.nl. Daarnaast wordt het concept plan in het kader van het zogeheten vooroverleg formeel voorgelegd aan overleginstanties, zoals provincie en waterschap.
Op basis van de binnengekomen reacties zal na de zomer het ontwerp plan worden afgerond. Dit ontwerp plan zal vervolgens formeel worden gepubliceerd en 6 weken ter inzage worden gelegd. Binnen deze termijn kan iedereen haar eventuele bezwaren / zienswijze tegen het plan doorgeven. Vervolgens zal het plan met inachtneming van eventueel ingediende zienswijzen door de gemeenteraad worden vastgesteld (naar verwachting eind van dit jaar).