Samen tegen voedselverspilling!

Deze week is het de Verspillingsvrije Week. Een week waarin we extra aandacht besteden aan het verminderen van voedselverspilling. Wist je dat we in Nederland jaarlijks zo’n 34 kilo voedsel per persoon weggooien? Dat is zonde, want met een paar simpele tips kunnen we samen een groot verschil maken!

Abeelding van een brood

Voorkom verspilling van brood!

Wist je dat… Ieder persoon wel zo’n vier boterhammen per week weggooit? Dat zijn ruim 60 miljoen boterhammen per week in heel Nederland. Voorkom verspilling met deze tip: vries brood in en ontdooi wat je nodig hebt. Blijft er toch brood over? Van oud brood kun je een tosti, croutons of je eigen paneermeel maken.

afbeelding van een bakje macaroni

Meten is weten; kook op maat!

Wist je dat… Er jaarlijks 33 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afval bak verdwijnt? Dat is gemiddeld zo’n €140! Kook op maat door bij het koken een kopje, weegschaal of eetmaatje te gebruiken om de juiste porties af te meten. Zo voorkom je verspilling en bespaar je geld! 

afbeelding van een peer en een biet

Kijk, ruik, proef; voordat je iets weggooit

Wist je dat… Je jouw zintuigen kunt gebruiken om voedselverspilling tegen te gaan? Kijk, ruik en proef wanneer een product de “ten minste houdbaar tot” datum heeft bereikt, voordat je het weggooit! 

  • KIJK en ga na of het product er anders uitziet,
  • RUIK om te checken of de geur niet anders is dan voorheen,
  • PROEF om zeker te zijn dat de smaak nog goed is.
afbeelding van een afvalcontainer, kliko

Etensresten in de GFT+E

Wist je dat… Alle etensrestjes in de GFT+E bak weggegooid mogen worden? Het maakt niet uit of deze gekookt, gebakken of rauw zijn. Het scheiden van GFT+E zorgt ervoor dat we er grondstoffen van kunnen maken én dat we het afval niet hoeven te verbranden. Dubbel winst! Twijfel je over wat er allemaal in de GFT+E bak mag? Kijk voor meer informatie op: afvalscheidingswijzer.nl

foto van ingevroren groente

Vries eten in! 

Wist je dat… Als je te veel eten hebt ingeslagen, je het in kunt vriezen om verspilling te gaan? Je kunt bijvoorbeeld groenten en fruit in een bakje invriezen en later toevoegen aan smoothies of roosteren in de oven. Ook kun je overgebleven porties van maaltijden invriezen om deze op een later moment te ontdooien en opeten. Dat scheelt tijd en vermindert verspilling! 

afbeelding van een komkommer

Komkommers in plastic?

Wist je dat … het plastic om komkommers helpt om ze langer vers te houden? De plastic verpakking zorgt ervoor dat komkommers tot wel twee weken langer houdbaar blijven. Zo bederven er minder komkommers voordat ze gegeten kunnen worden. Koop dus verpakte komkommers wanneer je ze niet direct op gaat eten!