Spreekrecht tijdens rondetafelgesprek
Inwoners of vertegenwoordigers van instellingen, verenigingen en/of organisaties uit de gemeente Heeze-Leende kunnen gebruik maken van het recht om in te spreken over een inhoudelijk onderwerp (raadsvoorstel) dat op de agenda van het rondetafelgesprek (afgekort RTG) staat, maar ook op niet-geagendeerde onderwerpen. Bij niet-geagendeerde onderwerpen en ook bij geagendeerde onderwerpen kunnen de insprekers zoveel als mogelijk aan het begin van de vergadering het woord voeren in de vergadering van het RTG.
Het inspreekrecht kan NIET worden gevoerd als het gaat om:
a. Een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar en beroep openstaat of heeft opengestaan;
b. Benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;
c. Een gedraging waarover een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend.
d. Als het een onderwerp betreft dat niet binnen de taken en bevoegdheden van de gemeente valt;
e. Als hierover niet vooraf al het gesprek is gevoerd met de verantwoordelijk wethouder of burgemeester.
Als u van het spreekrecht gebruik wilt maken, meldt dit dan aan de griffer, uiterlijk vrijdag vòòr 12 uur ‘s middags, voorafgaand aan de vergadering van het RTG. U vermeldt daarbij uw naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp, waarover u het woord wenst te voeren. De griffier toetst vervolgens namens de gemeenteraad in hoeverre wordt voldaan aan eerder genoemde voorwaarden (ref. artikel 14b lid 2 van ‘Reglement van orde Rondetafelgesprekken 2024’).
Per RTG wordt maximaal voor twee niet-geagendeerde onderwerpen ruimte gemaakt in de conceptagenda. Een volgende aanmelding wordt doorgeschoven naar een volgende RTG. Voor geagendeerde onderwerpen is er geen limiet.
Voor het spreekrecht gelden enkele spelregels:
- U moet zich voor het spreekrecht aanmelden bij de griffie van de gemeente Heeze-Leende, bij voorkeur vòòr vrijdag 12 uur ’s middags voorafgaand aan de vergadering van het RTG. Aanmelding kan zowel per email als telefonisch: gemeenteraad@heeze-leende.nl of 06-25 31 51 06.
- Bij de aanmelding geeft u tevens aan over welk onderwerp u wilt inspreken en of u namens een belangengroepering inspreekt.
- Aan het begin van elk inhoudelijk agendapunt vraagt de voorzitter van het RTG wie vanuit het publiek wil inspreken. Voor de insprekers is een microfoon vooraan in de raadszaal geplaatst. Elke inspreker krijgt maximaal 5 minuten de gelegenheid om zijn of haar visie onder de aandacht van de leden van het RTG te brengen. Dat is kort! Bereid uw verhaal dus goed voor. Een goed verhaal heeft een inleiding, een korte uiteenzetting en een krachtige conclusie.
- De voorzitter van de vergadering bepaalt de orde van de vergadering en bepaalt wie aan het woord is. In de RTG zijn alle fracties vertegenwoordigd. Dat kunnen raadsleden zijn. Maar sommige fracties hebben ook fractievertegenwoordigers die deel kunnen nemen aan de vergadering van de RTG.
- Als u inspreekt over een specifiek agendapunt, zal de voorzitter voorstellen aan de vergadering om dit agendapunt aansluitend aan uw inspreekbeurt te behandelen. De volgorde van binnenkomst is bepalend.
- U kunt uw verhaal op papier zetten en alvast naar de griffie mailen via gemeenteraad@heeze-leende.nl. De griffie zorgt er dan voor dat uw inbreng ook schriftelijk (digitaal) bij de raadsleden, de fractievertegenwoordigers en het college van B&W komt. U kunt uw tekst ook op papier uitdelen. U moet dan wel zelf voor de kopieën zorgen.
- Na afloop van het spreekrecht is er gelegenheid voor de leden van het RTG om vragen te stellen aan de inspreker(s). Daarna rondt de voorzitter het spreekrecht af en kunt u weer plaatsnemen op de publieke tribune en vindt vervolgens de discussie tussen de leden van het RTG plaats. Het is niet de bedoeling dat leden van de RTG met u in debat gaan en het is ook niet toegestaan dat u via woord of gebaar het gesprek beïnvloedt . De voorzitter ziet er op toe dat alles ordelijk verloopt.
- Van alle vergaderingen van de gemeenteraad en dus ook van het RTG worden geluids- en video-opnames gemaakt die via de website openbaar worden gemaakt. Ook worden de vergaderingen via Webcast live gestreamd.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van bovenstaande tips en toelichting, neem dan gerust contact op met de griffier via gemeenteraad@heeze-leende.nl of 06-25 31 51 06.
Wat is het rondetafelgesprek (RTG)?
Het rondetafelgesprek (afgekort RTG) is bedoeld om de raad in staat te stellen de nodige informatie te vergaren om zich een zo volledig mogelijk beeld en oordeel te vormen over de geagendeerde onderwerpen die op de raadsagenda staan, maar ook de gelegenheid om burgers in staat te stellen actief informatie te geven, opvattingen te uiten of vragen te stellen over geagendeerde onderwerpen. Het is een voorbereidend overleg ten behoeve van de raadsvergaderingen.