Stimuleringsregeling hemelwater

Afkoppelen van de riolering 

Door verandering van het klimaat krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Lange periodes van droogte, gevolgd door hevige regenbuien. 

Bij veel huizen stroomt regenwater direct van het dak, de oprit en het terras (via regenpijpen en putjes) naar het openbare riool. Het riool voert dit water af naar de rioolwaterzuivering. Dat is zonde, want regenwater is relatief schoon en hoeft niet gezuiverd te worden. Om het riool te ontlasten tijdens hevige buien kun je het regenwater dat op jouw terrein valt op een andere manier benutten of laten infiltreren in de bodem. Dat is goed voor de riolering, maar ook voor je tuin en de natuur! Door water in de bodem te laten trekken is het in droge perioden beschikbaar voor bomen en planten.

Ben jij eigenaar van een woning of (bedrijfs)pand in gemeente Heeze-Leende en wil jij bijdragen aan een groene, koele en waterveilige omgeving? We helpen je daar graag bij. Onze afkoppelcoach kijkt naar de mogelijkheden. Bovendien steunen we het afkoppelen met tegemoetkoming in de kosten.

Stimuleringsregeling hemelwater

Wat is de hoogte van de stimuleringsbijdrage?

Je kan maximaal €5,- euro per afgekoppelde m2 ontvangen, met een maximum van €500,- per aanvraag.

Voorwaarden

Het aanpassen van de regenwaterafvoer, zodat deze niet of slechts heel beperkt op de riolering loost, noemen we ook wel afkoppelen. Een makkelijke manier om af te koppelen is om je regenpijp door te zagen. Maar, daarmee ben je er nog niet. Het regenwater moet vervolgens opgevangen worden zodat het voor iets anders benut kan worden of langzaam in de grond kan wegtrekken. Alleen zo wordt de riolering ook daadwerkelijk ontlast. Het opvangen van het afgekoppelde regenwater kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

  • Een infiltratievoorziening. Dit is een voorziening waarin je regenwater tijdelijk kan vasthouden, voordat het langzaam in de grond wegzakt. Je kunt hierbij denken aan een lager gelegen oppervlakte in de tuin, een greppel of infiltratiekratten. Let hierbij op dat de ondergrond goed infiltreert en zorg altijd voor een overloopmogelijkheid die niet voor overlast zorgt.
  • Een regenwatervijver. Zorg ook hier dat bij een regenbui voldoende water opgevangen kan worden, voordat de vijver overloopt naar een sloot of in het uiterste geval naar de riolering.
  • Het plaatsen van een regenton. Let wel, een regenton heeft niet voldoende capaciteit om al het regenwater op te vangen. Het plaatsen van enkel een regenton als waterbergingsvoorziening, is onvoldoende voor een bijdrage. Zorg daarom altijd voor een aanvullende voorziening en overstortmogelijkheid, zoals een lager gelegen oppervlakte in de tuin, infiltratiekrat of grindkoffer.

Voorwaarden

We beoordelen je aanvraag aan de hand van de Stimuleringsregeling “afkoppelen hemelwater & groene daken”. Deze vind je hier. Hieronder lees je de voorwaarden op een rijtje:

  • Je koppelt minimaal 20m2 verhard oppervlak af van de riolering; (lengte x breedte van dak of terras, recht van boven gezien);
  • In de bestaande situatie wordt het afstromend water geloosd op het openbare rioolstelsel of oppervlaktewater;
  • Je voldoet aan de waterbergingsnorm. Dit is 30 liter/m2 voor afkoppelen van de riolering. Het plaatsen van enkel een regenton bij afkoppeling van de riolering is dus niet voldoende. Er moet een aanvullende maatregel zijn zoals een infiltratievoorziening. Na benutting van deze waterberging moet hemelwater eventueel via regenwaterleidingen overlopen naar groene zones in de tuin of naar de openbare ruimte.  
  • Zorg ervoor dat je de waterbergingsnorm kunt aantonen. Bijvoorbeeld op de factuur van je leverancier of een cijfermatige onderbouwing van wat is aangelegd (lengte x breedte x hoogte);
  • De werkzaamheden hebben plaatsgevonden vanaf 1-3-2023. Aan werkzaamheden vóór deze periode wordt geen bijdrage verstrekt;
  • Je bent eigenaar van de oppervlakte waarvoor je een bijdrage aanvraagt;
  • De oppervlakte betreft een bestaand terrein/dak (minimaal een jaar). Nieuwbouw komt niet in aanmerking;
  • Je hebt niet eerder een bijdrage ontvangen voor de werkzaamheden waar je de aanvraag voor doet;
  • Zorg dat je foto’s hebt van voor en na de uitgevoerde werkzaamheden en een kaart waarop de locatie en het aantal vierkante meters van de activiteit is aangeduid. We vragen ook een foto van de wateropslagvoorziening (30 liter/m2) tijdens aanleg. Hierop moet duidelijk te zien zijn waar en hoe het water er in komt maar ook waarin het leegloopt.
  • Je kunt een technische omschrijving overleggen van de afkoppelvoorziening met daarin minimaal opgenomen de soort voorziening, inhoud, noodoverloop en de werking;
  • Je houdt het resultaat van de werkzaamheden voor altijd in stand;
  • De genomen maatregel mag niet zorgen voor (water)overlast bij anderen;
  • Je verleent toegang tot controle van de werkzaamheden.

Voldoet het aantal m2 van de oppervlakte niet aan de vereisten? Vraag dan eens rond bij je buren of je samen een aanvraag kunt doen. Kijk bij veelgestelde vragen voor het volmacht formulier wanneer je samen een bijdrage aanvraagt.

Hoe vraag ik de stimuleringsbijdrage aan?

Om het aanvragen van de bijdrage zo gemakkelijk mogelijk te maken, is er een digitaal aanvraagformulier opgesteld. Indien er meerdere eigenaren zijn, zorg er dan voor dat je toestemming hebt van de mede-eigenaar. Dat kan door het volmacht formulier te laten tekenen. Voeg het getekende volmacht formulier daarna toe aan de aanvraag als bijlage. 

Aanvraagformulier stimuleringsbijdrage

Download hier het volmacht formulier

Ik ben huurder, kan ik ook een stimuleringsbijdrage aanvragen?

Alleen de woningeigenaar kan een bijdrage aanvragen. Dit omdat in een huurcontract vaak staat dat je de woning, zodra je verhuist, in oorspronkelijke staat moet achterlaten. Dit betekent dat je de maatregelen weer moet terugdraaien. Wil je toch aan de slag? Vraag dan medewerking van de woningeigenaar. Zorg er dan voor dat je toestemming hebt van de eigenaar. Dat kan door het volmacht formulier te laten tekenen. Voeg het getekende volmacht formulier daarna toe aan de aanvraag als bijlage.

Ik ben huurder van woCom, kan ik ook een stimuleringsbijdrage aanvragen?

Ja dat kan. woCom geeft huurders toestemming om zelf het hemelwater af te koppelen en daarvoor een stimuleringsbijdrage bij de gemeente aan te vragen. Een volmacht formulier is niet nodig. Let op: voor groene daken geldt deze toestemming niet. Neem daarvoor contact op met woCom. 

Hoe bereken ik het waterbergend vermogen van een groen dak?

Het waterbergend vermogen per m² hangt af van het type groen dak dat je kiest. Zo houdt een sedumdak over het algemeen minder water vast dan een natuurdak of daktuin. Vaak wordt het waterbergend vermogen aangegeven in de offerte. Zo niet, vraag hier dan naar bij de specialist.

Mijn buren zijn mede-eigenaar van het (dak)oppervlak dat ik wil afkoppelen van de riolering en/of vergroenen. Kan ik dan de stimuleringsbijdrage aanvragen?

Ja, dat kan. Zorg er dan voor dat je toestemming hebt van de mede-eigenaar. Dat kan door het volmacht formulier te laten tekenen. Voeg het getekende volmacht formulier daarna toe aan de aanvraag als bijlage. 

Kunnen in de aanvraag een bijdrage voor een groen dak én het afkoppelen van hemelwater worden gecombineerd?

Ja dat kan. 

Is er een voorbeeld beschikbaar van een technische omschrijving van een afkoppelvoorziening of een groen dak?

Een voorbeeld van het afkoppelen van regenwater vind je hier.

Mijn vraag staat er niet tussen. Kan ik contact opnemen?

Ja dat kan, mail je vraag naar duurzaamvooruit@heeze-leende.nl