Subsidie
Wat is het?
De gemeente Heeze-Leende subsidieert diverse (maatschappelijke, sport-, culturele en andere) activiteiten op basis van de Algemene Subsidie Verordening 2024(ASV) , specifieke subsidieregelingen, en de Nota Subsidiebeleid. Zie de documenten onderaan deze pagina.
We kennen twee soorten subsidie: budgetsubsidie (voorheen 'jaarlijkse subsidie') en eenmalige subsidie.
De gemeente kent ook subsidies en regelingen voor ondernemers.
Hoe werkt het?
Er zijn twee soorten subsidies: de budgetsubsidie en de eenmalige subsidie.
De budgetsubsidie
De budgetsubsidie is een subsidie voor alle reguliere, planbare, te voorziene activiteiten van een organisatie gedurende een kalenderjaar. Deze subsidie kan worden aangevraagd tot 1 mei van het voorafgaande kalenderjaar. Voor het lokale verenigingsleven is in de Subsidieregeling Budgetsubsidies gemeente Heeze-Leende 2024 (voorheen het 'toetsingskader') bepaald of een budgetsubsidie wordt verleend.
De eenmalige subsidie
Een eenmalige subsidie is een subsidie voor eenmalige of nieuwe activiteiten die naar het oordeel van het college van voldoende maatschappelijk belang zijn. Deze subsidie kan op elk moment worden aangevraagd, tot zes weken voor aanvang van de activiteit. Een subsidieaanvraag die te laat is ingediend is in beginsel niet ontvankelijk en wordt in beginsel niet in behandeling genomen. In de Subsidieregeling Eenmalige subsidies gemeente Heeze-Leende 2024 vindt u nadere regels over de verstrekking van eenmalige subsidies.
Het besluit
Op een tijdig ingediende aanvraag neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit: de subsidie kan worden verleend, of vastgesteld, of geweigerd.
De subsidie kan onder andere worden geweigerd:
- als de te subsidiëren activiteiten niet of niet in voldoende mate gericht zijn op de gemeente of haar inwoners of als ze onvoldoende ten goede komen aan de gemeente of haar inwoners;
- als de te subsidiëren activiteiten al in de gemeente worden aangeboden;
- als de te subsidiëren activiteiten niet in voldoende mate bijdragen aan of passen binnen het beleid van de gemeente;
- als niet is aangetoond dat de subsidie noodzakelijk is voor het verrichten van de activiteiten waarvoor deze wordt gevraagd;
- als de aanvraag niet voldoet aan regels die zijn gesteld om voor subsidie in aanmerking te komen;
- als de subsidieverstrekking in strijd zou zijn met een wettelijk voorschrift;
- als de aanvraag te laat is ingediend;
- in de bij de betrokken subsidieregeling bepaalde gevallen.
- als de subsidieverstrekking niet is toegestaan totdat de Europese Commissie met toepassing van artikel 108, derde lid, van het Verdrag heeft vastgesteld dat de subsidie verenigbaar is met de interne markt;
Subsidies van € 5.000,- of meer worden meestal eerst verleend en bevoorschot, en na verantwoording definitief vastgesteld en eventueel verrekend met het voorschot.
Subsidies van minder dan € 5.000,- worden meestal direct vastgesteld en meteen, of na het voldoen aan voorwaarden, uitbetaald.
Wat moet ik doen?
Een budgetsubsidie kunt u aanvragen tot 1 mei van het jaar voorafgaande aan het kalenderjaar waarvoor u subsidie aanvraagt. U kunt in 2024 subsidie aanvragen voor 2025 via het online formulier.
Een eenmalige subsidie kunt u online aanvragen met het aanvraagformulier eenmalige subsidie. Dat kan op elk moment, tot zes weken voor aanvang van de activiteiten waarvoor u subsidie aanvraagt. Het college beslist binnen 13 weken op uw aanvraag. Wilt u vóór aanvang van uw activiteiten weten of u subsidie ontvangt, dan moet u de subsidie dus tenminste 13 weken voor aanvang van uw activiteiten aanvragen.
Wat heb ik nodig?
Subsidie wordt verleend voor activiteiten. Daarom vragen we een omschrijving van uw (eenmalige, wekelijkse, jaarlijkse, gewone en extra) activiteiten.
Vraagt u voor het eerst een budgetsubsidie aan of vraagt u een eenmalige subsidie, dan is ook een overzicht van de begrote inkomsten en uitgaven nodig. Deze kunt u eveneens als bijlage uploaden in het aanvraagformulier.
De aanvraagformulieren werken vanwege veiligheid met een tijdslot, er zijn 15 minuten beschikbaar per in te vullen pagina. Daarom is het handig om bovengenoemde bijlagen vooraf gereed te hebben.
Na ontvangst van de aanvraag wordt deze getoetst en ontvangt de aanvrager een ontvangstbevestiging. Afhankelijk van de gevraagde subsidie en de voorgenomen activiteiten kan aanvullende (financiële, inhoudelijke) informatie worden opgevraagd.