Vang jij al regenwater op in de tuin?

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. Planten en (fruit)bomen kunnen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel.

In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. Een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig.  

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Deze hoosbuien kunnen flink water overlast veroorzaken met borrelende toiletten, ondergelopen straten en kelders als gevolg. 

Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig naar de rioolput. Zeker tijdens een lange periode van droogte kan er een tekort aan grondwater ontstaan. Planten en bomen zijn afhankelijk van grondwater. Ook is grondwater nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening.