Veilig en warm de winter door: verwarm je woning op een veilige manier

Een woning effectief verwarmen is goed voor zowel de gezondheid als voor het energieverbruik. Hier vind je zeven belangrijke tips om op een veilige manier je woning te verwarmen. Met eenvoudige middelen en maatregelen kun je je huis veiliger maken. Zo komen we samen veilig én warm de winter door.

1: Zorg voor goede ventilatie

Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Goede ventilatie zorgt dus voor een betere en veilige verwarming van je woning.

  • Open vuur heeft zuurstof nodig voor een goede verbranding. Gebruik je kaarsen, open vuur, gasvlammen (kachel of geiser) of een petroleumkachel? Zet dan altijd een schuifje of raam open.
  • Beslaan de ramen, krijg je hoofdpijn of heb je last van vermoeidheid of sufheid? Dat kan koolmonoxide betekenen! Zet het verbrandingstoestel uit, ga naar buiten en bel 112.

2: Zet kaarsen op een veilige plek

Zorg dat kaarsen stabiel staan, buiten het bereik van kinderen en huisdieren en geen risico vormen voor de omgeving, zoals (wapperende) gordijnen.

  • Zet een kaars op een stabiele ondergrond, zodat deze niet kan omvallen.
  • Zet een kaars op een ondergrond die moeilijk brandt. Dus niet op hout of plastic.
  • Brand alleen kaarsen wanneer iemand in de ruimte aanwezig en wakker is.
  • Gebruik geen waxinelichtjes in een terracotta pot om je huis te verwarmen. Dit kan leiden tot steekvlammen. Ook kan de pot exploderen door te snel opwarmen.

3: Zorg voor een schone schoorsteen

Laat de afvoer en schoorsteen vegen en onderhouden door een erkend schoorsteenveger. Hoe vaak je een schoorsteen moet laten vegen, hangt af van je stookgedrag. Bespreek dit met een erkende schoorsteenveger. Wij adviseren dit minimaal jaarlijks te doen. Reinig ook het toestel en pleeg regelmatig onderhoud. Veilige tips tijdens het stoken:

  • Gebruik alleen schoon en droog hout of pellets. Gebruik bijvoorbeeld geen geschilderd, behandeld of geïmpregneerd hout.
  • Stook volgens de Zwitserse methode.
  • Zorg voor voldoende vrije ruimte rond de kachel of haard. Houd een veilige afstand van meubels en stoffen.
  • Vloeibare brandstof bijvullen? Wacht tot de kachel helemaal afgekoeld is voordat je bijvult.

4. Controleer snoeren en stekkers

Controleer snoeren en stekkers van elektrische dekens en straalkacheltjes voordat je ze gebruikt. Is de elektrische deken opgeborgen geweest? Controleer dan eerst de werking. Doe dit door de deken uit te rollen en verwarm deze op een niet brandbare ondergrond (dus niet op bed).

Sluit elektrische dekens en kacheltjes direct aan op het stopcontact. Gebruik geen verlengsnoeren of losse stekkerdozen. Zorg ook dat elektrische kachels of straalkachels vrij staan, zodat de warmte goed weg kan.

5. Zorg dat je op tijd wordt gewaarschuwd

Zorg voor voldoende rook- en CO-melders. Plaats in de nabijheid van open verbranding, open vlam en CV-ketels altijd een CO-melder. Het afplakken van rook- en CO-melders is levensgevaarlijk. In plaats daarvan kun je beter controleren of de melder wel op de goede plek hangt (en dus niet ongewenst afgaat). Houd de melders vrij van stof en vettigheid en test je rook- en CO-melders iedere maand met de testknop.

6. Onderhoud de CV-ketel of gaskachel

Laat je CV-ketel of gaskachel regelmatig onderhouden door een gecertificeerde installateur. Dit zorgt voor een betere verbranding in de ketel waardoor je zuiniger stookt. Door het CV-systeem bij te vullen en te ontluchten zorg je dat het systeem optimaal warmte kan afgeven. Ook bij nieuwe CV-ketels kan je een CO-vergiftiging oplopen door slechte verbranding en onjuiste afvoer. Laat deze dus ook regelmatig onderhouden.

7. Gebruik geen gasflessen in je woning

Gebruik geen propaan- of butaanflessen in je woning om te koken of verwarmen. Bij lekkage, niet goed aansluiten of brand kan een gasfles explosiegevaar opleveren. Vul gasflessen nooit zelf bij!

Meer info over je woning veilig verwarmen en brandpreventie vind je op brandweer.nl.