Veilig online: bescherm jezelf tegen digitale criminaliteit
Digitale criminaliteit is helaas een groeiend probleem, vooral voor ouderen. Mensen boven de 50 jaar zijn vaak doelwit van oplichters, zoals bij bankhelpdeskfraude en nepagenten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren en te weten hoe je jezelf kunt beschermen.
Wat is bankhelpdeskfraude?
Bij bankhelpdeskfraude doen oplichters zich voor als medewerkers van je bank en vragen ze om toegang tot je bankrekening. Ze kunnen je onder druk zetten om gevoelige informatie, zoals je bankpas met pincode of inloggegevens, af te geven. Of vragen ze je om software te installeren waarmee ze je computer kunnen overnemen waardoor ze geld van je rekening kunnen halen.
Wat zijn nepagenten?
Nepagenten doen zich voor als politie of andere autoriteiten. Ze bellen of sturen je een bericht en geven aan dat je slachtoffer gaat worden van een misdrijf bijvoorbeeld een fraude of een mogelijke inbraak. Ze vragen vaak om geld of om je gegevens te verifiëren voor een zogenaamd onderzoek. Vaak willen ze ook thuis komen voor een onderzoek. Hierbij nemen ze dan geld en juwelen mee onder de noemer dat men het in een kluis zal leggen of taxatie van de juwelen.
Wat kun je doen?
- Blijf kalm: als je onverwacht gebeld wordt door iemand die vraagt om persoonlijke gegevens of geld, wees dan altijd op je hoede. Banken en de politie vragen nooit om zulke informatie via de telefoon.
- Geef geen gegevens: deel nooit je pincode, wachtwoord of andere persoonlijke gegevens met iemand die je belt, zelfs als ze beweren van je bank of de politie te zijn.
- Hang op en bel zelf terug: als je twijfelt, hang op en bel zelf het telefoonnummer van je bank of de politie om te verifiëren of het gesprek legitiem was.
- Controleer webadressen: klik nooit op verdachte links in e-mails of berichten. Controleer altijd het webadres om zeker te zijn dat je op de officiële website van je bank of een andere betrouwbare instantie zit.
- Gebruik veilige software: zorg ervoor dat je computer en smartphone zijn beschermd met up-to-date antivirussoftware en gebruik sterke, unieke wachtwoorden.
- Vraag om legitimatie: vraag altijd om legitimatie als iemand zegt van de politie te zijn. Vertrouw je het dan nog niet? Bel 0900-8844 en vraag om verificatie. Als het echte agenten zijn zal dit snel duidelijk zijn. Zijn het nepagenten kun je direct een melding maken!
Door alert te blijven en bovenstaande tips op te volgen, kun je jezelf beschermen tegen digitale oplichters. Vertrouw nooit zomaar iemand die je online benadert en neem altijd de tijd om dingen te verifiëren. Je veiligheid is het belangrijkste!