Veilig thuis wonen met slimme sensoren in Heeze-Leende

Het aantal mensen dat langer zelfstandig thuis wil blijven wonen groeit rap. Een veilige woning en goede verbinding met bekenden, familie en buren is voor veel mensen belangrijk. Daarom start de gemeente Heeze-Leende het project ‘Leefsamen’ om de veiligheid thuis te verbeteren.

Alle zelfstandig thuiswonende 70+’ers in onze gemeente kunnen hun woning kosteloos laten voorzien van slimme sensoren. Gebeurt er iets? Bijvoorbeeld inbraak, een val, paniek of brand, dan alarmeren deze slimme sensoren het sociale netwerk van buren en familie, zodat ze kunnen helpen. Ook krijgen deelnemers een adviesrapport met tips voor een veilige woning. Deelnemers kunnen een half jaar kosteloos kennis maken met deze dienst.

Eerste aansluiting

Gisteren heeft onze wethouder Maaike van Breugel-Smolders een familie bezocht die hun woning hebben laten aansluiten. “Ik ben blij dat de eerste woning is voorzien van sensoren. Dit zorgt hopelijk voor meer geruststelling en een veiliger gevoel voor bewoners. We willen ervoor zorgen dat ouderen zich veilig voelen in hun eigen huis en dit project draagt daar aan bij." Aldus Maaike.

Positieve reacties

De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer positief. Inwoners kunnen op een veilige manier langer thuis wonen. Deelnemers voelen zich veiliger in hun woning. De sensoren worden niet ervaren als inbreuk op de privacy en deelnemers voelen zich meer verbonden met hun naasten en andersom ook. 

Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers.

De meeste mensen houden na de proefperiode het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige deelneemster: “Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld.”

Hoe werkt het?

Na aanmelding komt er een monteur in de woning die eerst samen met de bewoner(s) bekijkt wat er mogelijk is. De bewoner ontvangt een advies, waarna de monteur de gewenste sensoren plaatst. Denk bijvoorbeeld aan alarm bij inbraak, vallen, nood, brand, etc. Vervolgens probeert de bewoner een half jaar lang de alarmering uit. Bij een alarm wordt de sociale omgeving geïnformeerd. Een lokale servicecentrale met professionele hulpverlening kan zorgen voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert.

Deelnemen

Aanmelden kan via de website leefsamen.nl/heeze-leende of door te bellen met Leefsamen via 040 780 0641. Deelnemers ontvangen kosteloos een selectie van sensoren, de installatie en gedurende zes maanden de alarmeringen. Na die periode mag men zelf beslissen om de dienstverlening voort te zetten.

Informatiebijeenkomst

Ook is er een informatiebijeenkomst op donderdag 7 maart van 19:00 tot 20:00 uur welke in samenwerking wordt georganiseerd met Valkenhof. Locatie: Leenderhof (Hofpad 2 in Leende). Kom gerust luisteren, deze avond is bedoeld voor inwoners, naasten, vrijwilligers en professionals die met ouderen werken.


Mocht je hierbij willen zijn meld je dan aan bij Jeanine Verberne; via mail jeanine.verberne@valkenhof.nl of telefonisch tel: 040-2062125.