Hieronder volgen een aantal vragen en antwoorden met betrekking tot de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (TGO) Heeze-Leende.

Waarom kiest de gemeente voor tijdelijke gemeentelijke opvang?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft niet genoeg opvangplekken voor alle vluchtelingen die naar Nederland komen. Daarnaast zijn er statushouders die wachten op een woning. De Rijksoverheid heeft alle gemeenten in Nederland verzocht om opvang/tijdelijke gemeentelijke opvang aan vluchtelingen en/of asielzoekers te bieden. In de regio wordt daarnaast al een tijd een groep asielzoekers roulerend opgevangen. Op dit moment verblijft deze groep in Geldrop-Mierlo. Heeze-Leende wil haar verantwoordelijkheid nemen en net als de buurgemeenten in de regio voor deze groep kortdurende noodopvang regelen. Het gemeentebestuur voelt de verantwoordelijkheid om deze mensen in nood te helpen en stelt om die reden een terrein beschikbaar in Heeze, gelegen aan de Boelakkers (industrieterrein Poortmannen).

Proces

Hoe is het proces gelopen naar dit besluit?

Het Rijk heeft een dringend beroep op onze gemeente gedaan. Ook de regio vraagt aan de gemeenten om hulp. Als college van B&W nemen we onze verantwoordelijkheid en ondersteunen hiermee de maatschappelijk brede opgave voor tijdelijke, menselijke opvang van vluchtelingen en asielzoekers. De gemeente Heeze-Leende voelt zich ook vanuit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren, zoals we in 2022 ook al hebben gedaan (opvang in sporthal de Pompenmaker). 

Het besluit is snel genomen, waarom was er geen inspraak voor inwoners?

Inspraak is belangrijk en waardevol. Maar als er een crisis is, is er geen tijd om dit te overleggen. Daarom zijn de burgemeesters bij tijdelijke gemeentelijke opvang aan zet. Burgemeester Teun Heldens heeft, mede na een eerder verzoek vanuit de Commissaris van de Koning en met steun van het college en de gemeentelijke organisatie de verantwoordelijkheid genomen om een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze crisis. Het is logisch dat inwoners zich hierdoor overvallen kunnen voelen. Daarom hebben direct omwonenden en betrokkenen, direct na het besluit een brief met het besluit en een uitnodiging voor een informatieavond ontvangen. We gaan met omwonenden, ondernemers, verenigingen en onderwijs in gesprek om te horen wat er nodig is om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Locatie

Waarom per se op deze locatie, wat zijn de afwegingen daarbij geweest?

Er zijn meer locaties onderzocht. Dit terrein is eigendom van de gemeente en qua omvang geschikt voor een snelle realisatie voor opvang van 160 personen en is bovendien goed bereikbaar. Met een gehuurd extra stuk grond van een agrariër kunnen we op deze locatie voldoende woonunits naast elkaar plaatsen om de vluchtelingen zo goed mogelijk en humaan op te vangen.

Kosten

Wie draagt de kosten voor deze tijdelijke gemeentelijke opvang?

De kosten van tijdelijke gemeentelijke opvang worden betaald door de rijksoverheid/COA. Voor de gemeente zijn hier geen kosten aan verbonden

Waarom kunnen inwoners niet op dit industrieterrein wonen, maar deze groep mensen wel?

Het perceel ligt op een industrieterrein en hier is wonen (bestaande bedrijfswoningen uitgezonderd) niet toegestaan. Met het besluit van het college is een gedoogbeschikking afgegeven. Daarmee kunnen wij van deze regel afwijken voor de duur van 6 maanden.

Waarom moeten inwoners lang wachten op een vergunning en kan dit wel snel geregeld worden?

Vanwege de snelheid waarmee de opvang gerealiseerd moet worden is gekozen voor een constructie waarbij we een vergunning aanvragen maar vooruitlopend daarop met een gedoogbeschikking al starten met de opvang.

Veiligheid en controle

Ondernemers maken zich zorgen over de veiligheid van hun bedrijf doordat er geen sociale controle is. Kan er extra worden gesurveilleerd na sluitingstijd?

We stellen een veiligheidsplan op waarin afspraken (zoals extra surveillance) worden opgenomen om de leefbaarheid en veiligheid in en rondom de TGO te waarborgen.

Hoe zit het met de veiligheid op en rond de locatie? Is er toezicht?

Er is 24 uur per dag toezicht op de locatie. Als bewoners een huisregel overtreden, dan volgt het protocol: eerst een waarschuwing en een goed gesprek met de locatiemanager en na 2 waarschuwingen worden ze weggestuurd. Soortgelijke afspraken zijn er ook gemaakt bij andere TGO’s zoals in Waalre en dat werkt goed. De groep uit Geldrop-Mierlo kent deze huisregels en dit levert geen problemen op met deze groep mensen. 

Mogen de vluchtelingen gaan en staan waar ze willen? Of blijven ze de hele tijd in de opvang?

De mensen mogen de locatie overdag verlaten. Tussen 22.00 en 07.00 uur moeten ze op het terrein zijn. Er is 24 uur per dag toezicht die dit in de gaten houdt. Als blijkt dat mensen zich daar niet aan houden, wordt daar actie op ondernomen. De ervaring in Waalre leert dat veel mensen het grootste gedeelte van de dag op het terrein zijn. Het is een eigen gemeenschap geworden. 

Stand van zaken en vervolg

Deze groep is al enige tijd in Nederland. Hoe is dat tot nu toe verlopen?

Er is in Geldrop-Mierlo met deze groep niets noemenswaardigs voorgevallen. Ook tijdens het verblijf in Waalre gaf deze groep geen overlast. De groep mensen moet uit Geldrop-Mierlo weg omdat ook daar is afgesproken dat de opvang  na de afgesproken periode stopt. Als de opvang in Heeze-Leende stopt, is het de inzet dat er een andere gemeente klaar staat om deze groep mensen op te vangen. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaat de groep terug naar de overloop locatie in Assen, waar de groep wordt verdeeld over het land. Dat zou erg jammer zijn want deze groep mensen zit al langere tijd bij elkaar.

Waar gaan deze mensen naartoe na 6 maanden?

De inzet is dat deze groep vertrekt na een verblijf van 1 oktober tot 31 maart (6 maanden) naar een andere tijdelijke gemeentelijke opvang. 

Vindt er na afloop van de opvangperiode een evaluatie plaats?

Ja, er volgt een evaluatie na afloop van de opvang. Daar wordt ook verslag van gedaan.

Wat als gemeenten deze opvang niet zouden organiseren?

Op dit moment zijn er meer dan 5.000 tijdelijke opvangplekken nodig (zie: rijksoverheid.nl/actueel/nieuws). Als locaties sluiten en er gaan geen nieuwe open, komen deze mensen op straat te staan. De gevolgen daarvan laten zich raden: deze mensen gaan in het straatbeeld opduiken. Zij gaan zwerven, op straat slapen en op zoek naar eten en andere middelen van bestaan. Inwoners zouden daar veel meer last en hinder van ondervinden, dan in de oplossing die we nu willen bieden.

Wanneer komen de mensen uit Geldrop?

Op 1 oktober wordt de tijdelijke gemeentelijke opvang geopend. De tijdelijke gemeentelijke opvang is voor een periode van 6 maanden, tot uiterlijk 31 maart 2025. 

Om hoeveel mensen gaat het?

Het gaat om maximaal 160 personen. Deze groep, met mogelijk zicht op een verblijfstatus, bestaat uit gezinnen, vrouwen met kinderen en alleenstaande vrouwen en mannen. Niet alle mannen zijn alleenstaand. De mannen zijn vaders of hebben vaak een familiaire relatie met andere bewoners. De groep bestaat uit mensen die grote kans hebben om in Nederland te mogen blijven of weten dat ze mogen blijven maar nog geen definitieve plek hebben; het zijn géén veilige landers. De oudste persoon uit de groep is 70+ en de jongste is geboren in 2022. 

Is bezoek toegestaan?

Het is niet de bedoeling dat er bezoek ontvangen wordt. We willen niet te veel drukte op de locatie. We willen namelijk wel coördinatie hebben over wie er op de locatie is. De locatie wordt ook beveiligd. En er gelden huisregels zoals o.a. uitchecken en inchecken. 

Locatie Poortmannen/Boelakkers

Komen er speelvoorzieningen voor de kinderen op de locatie?

Er is een speelveld met goals en een speelruimte voor als het slecht weer is.

Praktische vragen

Kunnen inwoners iets doen als vrijwilliger? Hoe kunnen we helpen?

Heel fijn als u iets wil betekenen voor deze groep! Namens de gemeente neemt Cordaad een regierol in het organiseren van vrijwilligers en dagbesteding. U kunt zich melden bij opvang@heeze-leende.nl

Wat moeten omwonenden doen bij overlast?

De locatie is bereikbaar via het telefoonnummer 06-23742392 voor noodgevallen. Noodgevallen kunnen een veiligheidsprobleem zijn maar natuurlijk ook een medisch probleem. Er kan 24 uur per dag gebeld worden. ‘s nachts neemt de bewaking op, overdag de locatiemanager.

Waarom doen jullie geen zaken met lokale ondernemers?

De gemeente besteedt het hele traject uit om zo snel mogelijk opvang te kunnen bieden. Het bedrijf dat dit uit gaat voeren heeft hiervoor leveranciers, capaciteit en mogelijkheden die snel beschikbaar zijn en ingesteld op de eisen en wensen die verbonden zijn aan de verzorging van dergelijke groepen mensen. Mochten we in dit proces eigen ondernemers mee willen nemen, zou dit vertraging met zich mee brengen en kunnen we niet op korte termijn van start. Daarnaast heeft de ervaring (in andere gemeenten) geleerd, dat in de tijd van krapte op de arbeidsmarkt het voor ondernemers niet haalbaar is om tijdig te leveren. 

Wilt u echter toch iets betekenen? Of heeft u een idee? U kunt altijd contact opnemen met de locatie manager van CS&CO. Hij zal dan samen met u naar de mogelijkheden kijken. 

Communicatie

Hoe informeren jullie de inwoners, zoals omwonenden?

  • Deze webpagina bevat alle informatie en actualiteit rond dit project. 
  • Omwonenden, ondernemers, en andere belanghebbenden worden per bewonersbrief op de hoogte gebracht van belangrijke ontwikkelingen.
  • Er verschijnt daarnaast een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Aanmelden kan hier: opvang@heeze-leende.nl