Waterinfiltratie
Wat is het?
De gemeente werkt aan een veilige en klimaatbestendige leefomgeving door op een zorgvuldige manier om te gaan met het hemelwater dat valt op de verharde en onverharde oppervlakken. Waar mogelijk halen we stenen weg en vergroenen we.
Het klimaat verandert, zo hebben we te maken met hevigere neerslag die een langere periode aanhoudt. Om schade van droge periodes te beperken, wateroverlast te voorkomen en onze rivieren schoon te houden is het hemelwaterbeleid opgesteld.
Schoon regenwater wordt zoveel mogelijk naar de bodem geleid, zodat het vertraagd kan afstromen en in perioden van droogte een buffer vormt. We streven ernaar om het hemelwater zoveel mogelijk vast te houden, daar waar het valt.
Bergingseisen
Overal waar een omgevingsvergunning nodig is gelden regels voor waterberging op eigen terrein. Voor al het nieuw aangelegde verhard oppervlak (dak- en terreinverharding) geldt een bergingseis van 30 mm/m2 . Hierbij geldt dat bij sloop / nieuwbouw de ontwikkeling als nieuwbouw wordt beschouwd, en alle verhard oppervlak gecompenseerd dient te worden in een waterbergingsopgave op eigen terrein.
Indien afvoer naar oppervlaktewater plaatsvindt, gelden de hydrologische uitgangspunten van de Brabantse waterschappen. Wanneer er door de ontwikkeling daarnaast meer dan 500 m2 aan verhardingstoename is, gelden voor de toename aan verhard oppervlak aanvullend de eisen van het waterschap. Deze eisen zijn weergegeven in tabel 4
Uitgangspunt
Het uitgangspunt is dat de wateropgave binnen het plangebied wordt gerealiseerd. De berging/retentievoorziening moet aan de volgende eisen voldoen:
- De bodem van de voorziening ligt boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand.
- De afvoer uit de voorziening vindt plaats via een functionele bodempassage naar het grondwater en/of via een functionele afvoerconstructie naar het hemelwaterriool of oppervlaktewater. Indien een afvoerconstructie wordt toegepast, dient deze een diameter van 4 cm te hebben.
- Er moet altijd een overloopconstructie zijn voor de afvoer van het overtollige hemelwater