Wateroverlast door vele regen, wat nu?

Het klimaat verandert en het weer wordt extremer. Hevige regenbuien komen vaker voor. Van piekbuien tot langere perioden van veel regen. In geval van grote hoeveelheid neerslag kan het grondwater op sommige plekken zo hoog komen te staan, dat het boven het niveau van keldervloeren en convectorputten komt. Als dat leidt tot problemen, noemen we dat grondwateroverlast.

Een natte kelder, wat nu?

Als je last hebt van een natte kelder of water in de convectorput, ben je in eerste instantie zelf verantwoordelijk om de ruimtes waterdicht te maken. Dit is landelijk zo geregeld. Grondwater leidt namelijk meestal niet tot problemen als ruimtes waterdicht zijn. Maar het kan wel een vervelend gevolg zijn van de extreme hoeveelheid neerslag en ongewoon hoge grondwaterstanden. De gemeente kan hier niets aan doen. Wel is het verstandig om het bij ons te melden, zodat inzichtelijk wordt waar en wanneer er grondwaterproblemen zijn. Zeker als de problemen toch terugkeren is het belangrijk dat het gemeld is bij de gemeente. Melden doe je via onze website.

Waar kan ik terecht bij wateroverlast? 

Het waterschap, gemeenten en inwoners zijn samen verantwoordelijk om wateroverlast tegen te gaan. Een overzicht van wie je in welke situatie kunt bellen vind je op de website van Waterschap de Dommel. Ook vind je bij Waterschap de Dommel meer informatie en veel gestelde vragen over wateroverlast.  

Wanneer komt de gemeente in actie?  

Komen de problemen meerdere jaren achter elkaar terug? En heb je als woningeigenaar al maatregelen genomen maar helpt dit niet voldoende? Dan kan het zijn dat de gemeente wel een zorgplicht heeft. Dit doen we als het grondwater leidt tot structureel nadelige gevolgen. Wat we verstaan onder structureel nadelige gevolgen is onder andere vastgelegd in het Beleidsplan Stedelijk Water 2023-2027. Afhankelijk van wat er precies aan de hand is stellen we een onderzoek in en/of treffen we maatregelen.

Kortom: bij grondwateroverlast is het afhankelijk van de situatie wie er verantwoordelijk is. Meld grondwateroverlast daarom altijd. Als de overlast dan toch structureel is kunnen we sneller actie ondernemen.

Overlopende sloten en verstopte duikers

In geval van veel regen lopen vaak ook sloten over. Als de sloot grenst aan grond van de gemeente, ook dan vragen we je dit te melden via heeze-leende.nl/melding-klacht-of-tip. Als er onderhoud aan de sloot nodig is zodat het water weer goed wegloopt voeren wij dit uit.

Is er een duiker verstopt? Als de duiker onder een inrit ligt van een particulier, dan is de eigenaar van de inrit verantwoordelijk om de duiker schoon te maken. Als de duiker niet onder een inrit ligt of op gemeentegrond, breng ons dan op de hoogte, zodat wij het onderhoud kunnen uitvoeren.