WhatsApp Buurtpreventie
WhatsApp inzetten voor buurtpreventie!
Het doel van buurtpreventie is een veilige en leefbare buurt. En dus zorgen bewoners, politie en gemeente er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde) worden bestreden.
Whatsapp preventie is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen. Er kunnen maximaal vijftig mensen deelnemen aan zo’n groep. Het grote voordeel van WhatsApp is dat je elkaar snel een berichtje kunt sturen en elkaar eventueel kunt waarschuwen. Een bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd leidt tot zeer intensieve sociale contacten. WhatsApp is een veel krachtiger middel dan de buurtpreventie-oude stijl, waarbij mensen op straat surveilleerden. Iemand kan heel snel een heel grote groep mensen inseinen, en eventueel ook foto's meesturen.
Een groep maken
Wanneer je een groep maakt, word je de eigenaar van de groep en heb je het beheer over wie lid kan worden van de groep. Een groep maak je als volgt aan:
- Open WhatsApp en ga naar het scherm Chats.
- Bovenaan het chats scherm, tik de [New Group] knop. Note: je moet een bestaande chat hebben voordat je een nieuwe groepschat creëert.
- Typ een onderwerp of titel voor de groepschat. Dit is de naam van de groep die alle leden zien.
- Voeg groepsleden toe door de [+] te selecteren, of door de naam van het contact te typen.
- Tik op de knop [Maak aan] om het aanmaken van de groep te beëindigen.
Meer informatie over whatsApp groepen kun je vinden op: https://www.whatsapp.com (algemeen) of https://wabp.nl/ (buurtpreventie).
Spelregels
- Deelnemers aan een groep moeten zich bewust zijn van het doel en de spelregels die voor een groep gelden. Geef bij de groepsomschrijving duidelijk aan wat men mag verwachten en ook waarvoor de groep niet bedoeld is. Voorbeelden van spelregels zijn:
- Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
- Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de gemeente Heeze-Leende.
- WhatsApp is een burgerinitiatief.
- De politie komt alleen in actie via een melding bij 112 of 0900-8844.
- Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten of 112 al gebeld is!
- Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
- Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten.
- Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden.
- Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
- Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
Aanmelden
De gemeente Heeze-Leende wil de ontwikkeling van Whatsapp groepen ondersteunen door de groepbeheerder per wijk te publiceren op deze website. Burgers of ondernemers kunnen zo zien voor welke Whatsappgroep zij zich willen aanmelden en bij wie. Het is aan groepsbeheerders zelf om op andere wijze nog kenbaarheid te geven aan hun Whatsapp groep. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de buurtvereniging of dorpsraden.
Een groep aanmelden kan bij de beleidsadviseur Integrale veiligheid , de heer M. Voets, bereikbaar via tel. (040) 22 41 439 of via m.voets@heeze-leende.nl
Voorbeelden
Hieronder een aantal voorbeelden uit andere gemeenten:
Vorige week liet ik rond de lunch de hond uit en zag in de verte drie jongens door de heg uit een tuin komen. Dankzij mijn melding werden zij op afstand in de buurt in de gaten gehouden. Als zulke jongens ergens een hekel aan hebben, dan is dat het. Ook werd direct de politie gebeld.
Twee mannen kwamen in mijn winkel en één van hen maakte met mij een praatje over energiezuinigheid. De ander maakte met zijn tablet beelden van mijn hele winkel. Nadat hij zijn verkenningsrondje gemaakt had was het gesprek snel afgekapt. Ik had er geen goed gevoel bij en heb via de whatsapp groep van mijn collega winkeliers gewaarschuwd.
Bij de supermarkt zag ik wat rare types bij de winkelwagentjes. Ze hadden een doos met boodschappen laten vallen, spraken me aan en vroegen mijn hulp bij het oprapen. Na het rapen van wat sinaasappelen zag ik dat er één van de drie bij mijn karretje met daarin mijn handtas stond. Ik vertrouwde het eigenlijk niet en heb een WhatsApp berichtje gemaakt. Eén van de groesapp-leden reageerde dat dit wel een melding voor de politie is. Dat hielp me over de drempel om de politie te bellen.
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer M. Voets, beleidsadviseur Integrale Veiligheid, tel. (040) 22 41 439 of m.voets@heeze-leende.nl Ook kunt u informatie vinden op https://wabp.nl/
Deelnemende wijken/straten/buurten (tot nu toe aangemeld)
- Apollo
- B.P.G. DE HOUTTUIN
- Buitenhof
- Burgemeester van Agtstraat in Heeze
- Buurtpreventie Kerkakkers
- Buurtpreventie Strijp
- Churchillpark
- Cirkel Theeuwenlaan
- De Bezembinder
- De Brug
- De Groote Aa
- De Slotenmaker
- De Strohuls
- Emmerik
- Engelse Tuin Noord en Rul
- Geldropseweg 100+
- Hagedoorn
- Leenderweg
- Paul Weemeringstraat
- Poelhoeve+
- Pomperschans
- Ranger
- Soerakkerslaan preventie
- St. Willibrorduslaan Heeze
- Steenakker Leende
- 't Bultje Leende
- WABP de Planetenbuurt
- WABP Harrie Weijershof